Teken en de ziekte van Lyme

Wat is het?

Teken zien er uit als spinnetjes van één tot drie millimeter doorsnede. Een teek zwelt op tot een bruin bolletje als hij zich vastbijt om bloed op te zuigen. Teken komen voor in bossen, duinen, heidegebieden, weilanden, parken en tuinen in het hele land.
De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie. Mensen kunnen deze bacterie oplopen door een beet van een teek die de Lyme-bacterie bij zich draagt. De ziekte komt in Nederland vaak voor. De ziekte kan zonder behandeling ernstige gevolgen hebben. 

Wat merkt u ervan?

Een tot drie weken na een tekenbeet kan een rode ring op de huid ontstaan rondom de plaats van de beet. De ring wordt steeds groter. Binnen de rode ring wordt de huid weer gewoon van kleur. Soms zijn er griepachtige verschijnselen, zoals koorts. Wanneer de ziekte niet wordt behandeld, verdwijnt de ring vanzelf. Later kunnen klachten ontstaan zoals: gewrichtsklachten, klachten van het zenuwstelsel, hartritmestoornissen en huidaandoeningen.  

Hoe kunt u het oplopen?

Teken komen vooral voor in struiken en grassen tot ongeveer anderhalve meter boven de grond. Van daaruit klimmen ze op passerende dieren en soms op mensen. Teken gaan op zoek naar een warme en vochtige plaats op het lichaam. Daar bijten ze zich vast in de huid om bloed op te zuigen. De beestjes zijn er het hele jaar, maar de meeste mensen worden gebeten in de periode van maart tot en met oktober.  

Hoe kunt u het voorkomen?

Probeer zo min mogelijk door hoog gras te lopen en vermijd struikgewas en hopen bladeren. Blijf bij wandelingen op de paden en bedek uw lichaam zoveel mogelijk. Het is geen garantie dat u geen tekenbeet oploopt, maar maakt de kans wel kleiner.
Wilt u toch graag het groen in, zorg dan voor goede bescherming en smeer uw huid in met een insectenwerend middel met minimaal een percentage van 30% van de stof diethyltoluamide (DEET). Controleer nadat u in het groen bent geweest altijd uw huid en kleding.

Wat moet u doen bij een tekenbeet?

  • Indien de teek langer dan 24 uur op de huid zit, overleg dan met de huisarts of behandeling nodig is.
  • Verwijder de teek zo snel mogelijk, in ieder geval binnen 24 uur. Gebruik een puntig pincet of een speciale tekentang.
  • Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid en trek hem voorzichtig uit de huid.
  • Ontsmet het wondje met 70% alcohol.
  • Noteer de datum in uw agenda en let tot drie maanden na de beet op ziekteverschijnselen.
  • Ga bij klachten of een rode uitslag naar de huisarts.

Meer informatie:

In de folder een teek? Pak ’m beet! of op www.ggd.rotterdam.nl kunt u meer informatie vinden over de teek en de ziekte van Lyme. Voor de verwachting van het aantal teken in Nederland, kunt u terecht op www.tekenradar.nl.

App 'Tekenbeet'

Het RIVM heeft de app 'Tekenbeet' gemaakt. Deze app is gratis te downloaden in de Google Play Store (Android) of de App Store (Iphone). Met deze app kunnen mensen (ook buiten, zonder internetverbinding!) zien hoe actief teken zijn , kunnen ze opzoeken hoe teken eruit zien en wat ze moet doen om teken correct en snel te verwijderen. Daarnaast is een alarm in te stellen om altijd op de hoogte te blijven van de actuele tekenactiviteit. 

ServicePunt

Melding openbare ruimte/orde

Openbare verlichting

Klachten / melding over openbare verlichting binnen de bebouwde kom:

https://storing.moononline.nl

Spoedmelding van storing binnen de bebouwde kom, buiten kantoortijden:

Citytec via telefoonnummer:
088- 10 02 710.

Storing buiten bebouwde kom:

Waterschap Hollandse Delta 
0900 - 200 50 05 

Snel naar

Formulier minicontainers

Online melden grofvuil

Afvalwijzer 

Melden onderhoud huurwoning

Belastingen SVHW

Servicenummer Renewi

Kosten rijbewijs/paspoort en ID

Identiteitskaart/paspoort

Rijbewijs

Verhuizing

Hondenbelasting

Parkeervergunning 1e en 2e Slag Rockanje

U bevindt zich op: Home > Meer informatie