Geschrokken van uw energierekening of juist niet?

Dit item is verlopen op 16-07-2013.

Is uw gas- en elektriciteitsverbruik hoog of juist laag, vergeleken met een gemiddeld huishouden? En hoe kan dat komen? Het elektriciteitsverbruik van een gemiddeld huishouden (2,3 personen) is 3.500 kilowattuur (kWh) en het gemiddelde gasverbruik is 1.600 kubieke meter (m3) gas. Huishoudens die gebruikmaken van stadswarmte verbruiken ruim 46 gigajoules (Gj) aan warmte. De totale energierekening bedraagt, inclusief vastrecht, een kleine 2.200 euro. De kans dat u gemiddeld bent is echter klein. Persoonlijke omstandigheden hebben veel invloed op uw energierekening. Zoals het soort huis waarin u woont, het bouwjaar daarvan, het aantal personen in uw huishouden en de manier waarop u met energie omgaat.

Bewoners, woning, en bouwjaar bepalen energierekening

 De energiekosten van een huishouden zijn afhankelijk van het type woning en het bouwjaar, maar ook van de bewoners. Meer mensen in huis zorgt bijvoorbeeld voor meer energieverbruik. En wie de verwarming een graadje lager zet, zuinig omgaat met warm water en apparaten op een energiezuinige manier gebruikt, zal een lagere energierekening hebben dan een buurman die nergens op let. U heeft dus zelf veel invloed op de hoogte van uw energierekening. Daarnaast hangt het ook af van uw woning. Zo verliest een appartement middenin een flat weinig warmte aan de omgeving; het appartement zit aan veel kanten ingepakt tussen andere appartementen, waardoor er zuinig gestookt kan worden. Om dezelfde reden stookt een rijtjeshuis midden in een rij zuiniger dan een hoekwoning van hetzelfde rijtje. Ook het bouwjaar van de woning beïnvloedt de energierekening. Dat heeft te maken met isolatie. Tot 1975 werden woningen niet geïsoleerd, daarna werden steeds meer onderdelen, zoals ramen en het dak, standaard geïsoleerd. Als u een wat oudere woning heeft kunt u door uw woning alsnog goed te isoleren dus veel energieverspilling tegengaan! De kosten daarvoor verdient u vaak al snel weer terug doordat uw energierekening lager wordt. Isolatie is met de jaren steeds beter geworden. Vooral bij woningen van voor 1988 is vaak nog veel te besparen door het verbeteren van de isolatie.

Is mijn gasverbruik hoog?

 Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks zo’n 1.600 m3 gas. Een kubieke meter gas kost 55 cent (prijspeil 2010); daar komen nog vaste kosten bij van 180 euro per jaar. De gasrekening komt voor een gemiddeld huishouden uit op bijna 1.100 euro per jaar. Maar zoals gezegd hangt uw gasverbruik deels af van het woningtype en het bouwjaar van de woning. Een groot, vrijstaand huis heeft doorgaans de hoogste stookkosten, een portiekwoning de laagste. Ongeveer driekwart van het gasverbruik gaat op aan verwarming. Het verwarmen van water voor douche en bad bepaalt 23 procent van de gasrekening, koken maar zo’n 4 procent. 

Wilt u uw gasverbruik verlagen?

In oudere woningen kunt u veel winnen door goede isolatie toe te passen.

Voor meer informatie en handige tips www.energieloket.nl.

Er zijn veel heel eenvoudige manieren waarop iedereen, huurder of eigenaar, direct gas kan besparen.

Drie simpele tips:

  1. Plak radiatorfolie achter uw radiator. Hiermee voorkomt u dat de warmte in plaats van de kamer in, de muur in gaat.
  2. De thermostaat 1 graad lager zetten scheelt u gemiddeld € 50. Draai daarnaast één uur voordat u naar bed gaat de verwarming alvast naar 15C.
  3. Koop een waterbesparende douchekop. Dat scheelt water en gas, gemiddeld scheelt dat op uw energierekening €50 per jaar.

Meer weten?

Ga naar www.energieloket.nlen klik door naar de energielastenverlager. 

Is mijn elektriciteitsverbruik hoog?

Het aantal personen in een huishouden heeft direct invloed op het elektriciteitsverbruik. Bij één persoon is het gemiddelde elektriciteitsverbruik 2.300 kWh per jaar, bij zes personen kan dat oplopen tot ruim 5.400 kWh. Een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar zo’n 3.500 kWh elektriciteit. Een kWh kost 22 cent, de vaste kosten bedragen 237 euro per jaar. Hiermee komt de elektriciteitsrekening dus op ruim 1.000 euro per jaar (prijspeil 2009).

Wat u aan apparaten in huis heeft, bepaalt ook mede de hoogte van de elektriciteitsrekening, Heeft u bijvoorbeeld een elektrische boiler, dan verbruikt u aardig wat meer stroom dan met een warmwatertoestel op gas. 

Wilt u uw elektriciteitsverbruik verlagen?

Dan kunt u met deze 3 tips al veel bereiken:

  1. Vervang gloeilampen door spaarlampen, een spaarlamp gebruikt maar 1/4 van de energie van een gloeilamp. Dat scheelt! Spaarlampen zijn tegenwoordig al vrij goedkoop, bovendien gaan ze veel langer mee dan gloeilampen.
  2. Doe het licht uit in ruimtes waar niemand is.
  3. Laat tv / computer etc. niet op standby staan, doe in ieder geval ’s nachts alles uit.

Meer weten?Ga naar www.energieloket.nl en klik door naar de energielastenverlager.

Stadsverwarming of blokverwarming – wat is veel?

Heeft uw woning geen individuele ketel maar blok- of stadsverwarming? Dan staat op uw energierekening geen gasverbruik maar warmtegebruik vermeld (in gigajoules, GJ). Een gemiddeld huishouden (2,3 personen) met stadsverwarming verbruikt zo’n 46 GJ per jaar. Een GJ kost ongeveer 22,28 euro. De rekening komt daarmee, exclusief vastrecht, op een kleine 1.100 euro per jaar. Zit u boven of onder het gemiddelde? Dat kan liggen aan het aantal personen in huis (gemiddeld 2,3 personen), aan het type woning en aan uw gedrag: zuinig omgaan met warm water en verwarming verlaagt de energierekening. Een kleine tachtig procent van het warmteverbruik gaat naar woningverwarming. De rest gaat op aan het verwarmen van water. Kijk bij de tips om gasverbuik te verlagen, deze gelden natuurlijk ook om uw warmteverbruik te verlagen. 

Meer tips?

Op www.energieloket.nl vind u alle informatie over energiebesparing. Ook vindt u hier de energielastenverlager, waar u gemakkelijk een persoonlijk bespaarplan kunt maken specifiek voor uw woningtype, bouwjaar, gezinsgrootte, en huur- of koophuis. Ook voor meer informatie over isolatiemaatregelen, een energiezuinige cv-ketel, aannemers en installateurs bij u in de buurt, vindt u op www.energieloket.nl alle nodige informatie.

ServicePunt

Melding openbare ruimte/orde

Melding onderhoud bestrating

Openbare verlichting

Klachten / melding over openbare verlichting binnen de bebouwde kom:

www.moononline.nl

Spoedmelding van storing binnen de bebouwde kom, buiten kantoortijden:

Citytec via telefoonnummer:
088- 10 02 710.

Storing buiten bebouwde kom:

Waterschap Hollandse Delta 
0900 - 200 50 05 

Snel naar

Formulier minicontainers

Online melden grofvuil

Afvalwijzer 

Melden onderhoud huurwoning

SVHW-belastingen/WOZ

Servicenummer Renewi

Kosten rijbewijs/paspoort en ID

Identiteitskaart/paspoort

Rijbewijs

Verhuizing

Hondenbelasting

Belastingen SVHW

U bevindt zich op: Home > Meer informatie