Situatie Oekraïne

De situatie in Oekraïne laat niemand onberoerd. Er zijn veel vragen, er komen veel steunbetuigingen uit de samenleving en mensen bieden aan te helpen. Hieronder leest u waar u terecht kunt.

Via een nieuwsbrief houden wij iedereen die betrokken is bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen op de hoogte van actuele ontwikkelingen en praktische zaken. U kunt zich via deze link abonneren op de nieuwsbrief(externe link). U kunt zich op ieder moment ook weer afmelden via de link die onderaan iedere nieuwsbrief te vinden is.

Opvang vluchtelingen

Veel Oekraïense vluchtelingen zoeken onderdak in Europa en dus ook in Nederland. De regio Rotterdam-Rijnmond vangt 2.000 vluchtelingen op. Rotterdam neemt de helft daarvan voor zijn rekening. Westvoorne zal, net als de andere gemeenten in de regio, een bijdrage leveren aan het opvangen van de overige duizend. De veiligheidsregio coördineert de opvang. Vluchtelingen worden in onze regio op dit moment centraal opgevangen bij het regionale coördinatiepunt aan de Max Euwelaan 1 in Rotterdam. Van daaruit worden de vluchtelingen verspreid over locaties in de gemeenten.

De gemeente werkt samen met de gemeenten Brielle en Hellevoetsluis en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) om de opvang van vluchtelingen zo goed mogelijk te faciliteren. De gemeente Westvoorne heeft twee tijdelijke opvanglocaties beschikbaar. Het gaat om vakantiehuis De Weyert in Rockanje en een bedrijfspand op bedrijventerrein Pinnepot in Oostvoorne. Beide locaties zijn door de zeer betrokken eigenaren ter beschikking gesteld en zijn in nauwe samenwerking met hen geschikt gemaakt voor noodopvang. Op beide locaties is een groep Oekraïense vluchtelingen gehuisvest. 

In vakantiehuis De Weyert kunnen afhankelijk van de samenstelling van de groep ongeveer 22 mensen worden opgevangen, in het bedrijfspand op de Pinnepot ongeveer 30. De opvang op deze locaties is tijdelijk en afhankelijk van de ontwikkelingen. De verwachting is dat de Oekraïense vluchtelingen 3 tot 6 maanden op deze tijdelijke locaties verblijven. De gemeente doet er alles aan om de vluchtelingen een goede en veilige opvang te bieden. De omwonenden en bedrijven in de omgeving van de beide locaties zijn geïnformeerd.

Leefgeld voor vluchtelingen

Vluchtelingen uit Oekraïne die ingeschreven staan in onze gemeente kunnen een aanvraag leefgeld indienen als zij een eigen bankrekening hebben. Klik hier voor meer informatie over het leefgeld en hoe u het kunt aanvragen.

Zelf vluchtelingen opvangen

Heeft u een kamer of woning beschikbaar om vluchtelingen op te vangen of een grotere locatie, ga dan naar de website van Rijnmond Veilig(externe link) om uw opvangplaats aan te melden.

De laatste informatie over procedures, opvang en het aanbieden van hulp aan Oekraïense vluchtelingen in Nederland vindt u op de website van Vluchtelingenwerk(externe link). Ook op de website van de GGD Rotterdam-Rijnmond(externe link) vindt u nuttige informatie in relatie tot gezondheid.

Onderwijs en maatschappelijke ondersteuning

Onder de vluchtelingen die in Westvoorne worden opvangen bevinden zich ook kinderen. Met de scholen is afgesproken dat deze kinderen onderwijs krijgen. De mensen die zich in Nederland melden hebben niet alleen bijna alles achter moeten laten, maar zij kennen ook andere zorgen. De gemeente inventariseert daarom in samenwerking met Vluchtelingenwerk en andere hulporganisaties hoe vluchtelingen de juiste ondersteuning kunnen krijgen. 

Online platform voor vluchtelingen: RefugeeHelp.com

RefugeeHelp.com is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen wil inzetten. Het platform geeft informatie en bundelt initiatieven van de overheid, bedrijven, maatschappelijke organisaties en particulieren. Hier staan de wensen en behoeften van vluchtelingen voorop, komen vraag en aanbod samen en kan iedereen die zich wil inzetten voor vluchtelingen inspiratie opdoen en bijdragen. Het platform is gemaakt in verschillende talen: Nederlands, Engels, Oekraïens en Russisch. 

Meer informatie op de website RefugeeHelp.com(externe link).

Maakt u zich zorgen?

Maakt u zich zorgen over de oorlog in Oekraïne en heeft u de behoefte om erover te praten? Dat kunt u natuurlijk doen met uw naasten, maar er zijn ook organisaties die u kunt benaderen met uw zorgen:

  • Luisterlijn - 088-0767000. Dit is een telefoonlijn die u kunt bellen als u uw verhaal kwijt wilt. De telefoon wordt opgenomen door een getrainde vrijwilliger. De Luisterlijn is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar.
  • MIND Korrelatie – 0900-1450. Bij MIND Korrelatie werken psychologen en sociaal werkers die luisteren en u kunnen adviseren. Deze telefoonlijn is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 09.00 en 21.00 uur. U kunt ook appen of chatten met een hulpverlener, kijk daarvoor op www.mindkorrelatie.nl(externe link)

De Nederlandse overheid biedt allerlei informatie over hoe u zich kunt voorbereiden op een crisis. Die algemene tips en adviezen gelden ook nu. Er gelden geen extra adviezen vanwege de actualiteit. Kijk voor meer info op de website www.rijnmondveilig.nl (externe link)of www.crisis.nl(externe link).
 

Veelgestelde vragen: opvang vluchtelingen in de regio

Meer informatie over de opvang van vluchtelingen in de regio vindt u op de website van de Veiligheidsregio  Rotterdam-Rijnmond(externe link)

Veelgestelde vragen: woningaanbod

Vangt u vluchtelingen thuis op, dan kunt u zich abonneren op een speciale nieuwsbrief waarmee wij u en de Oekraïners die u opvangt informeren over actuele ontwikkelingen. Via deze link kunt u zich aanmelden(externe link). U kunt zich op ieder moment weer afmelden via de link onderaan de nieuwsbrief die u ontvangt.

Ik wil mijn vakantiewoning, huis of een kamer ter beschikking stellen voor Oekraïense vluchtelingen. Hoe doe ik dat?

Vanaf maandag 7 maart kunt u een woning of kamer aanbieden in de regio Rijnmond via de website van RijnmondVeilig(externe link).

Is de opvang bij particulieren tijdelijk of voor langere tijd?

De opvang bij particulieren is in eerste instantie noodopvang. Het liefst ontvangt de gemeente aanbod van zelfstandige woonruimten (Airbnb-locaties, vakantiewoningen), zodat vluchtelingen er wat langer kunnen blijven, als dat nodig is. 

Hoe lang moet ik een huis/kamer beschikbaar stellen?

U kunt zelf aangeven hoe lang u de woonruimte aanbiedt. Voor de vluchtelingen is het prettig dat zij er langdurig gebruik van kunnen maken, zolang de situatie in Oekraïne onzeker is.

Wat wordt er in het algemeen verwacht van mij als host?

Kijk voor handige tips over het opvangen van vluchtelingen in huis op de website van Takecarebnb(externe link).

Wat als je zelf aan werk bent of niet thuis bent, geef je dan de sleutel van je huis?

Zie voor handige tips voor het opvangen van vluchtelingen in huis de website van Takecarebnb(externe link).

Op basis waarvan wordt iemand bij je geplaatst?

De VRR doet er alles aan om Oekraïense vluchtelingen veilig op te vangen en een goede match te maken. Hiervoor gaan ze in gesprek met externe partners die daar ervaring mee hebben, zoals Takecarebnb(externe link)

Kan ik een vergoeding krijgen als ik Oekraïense vluchtelingen in huis opvang?

Nee, er is geen vergoeding beschikbaar voor particulieren die mensen thuis opvangen.

Er is wel een landelijke regeling voor leefgeld voor vluchtelingen uit Oekraïne. Hier vindt u meer informatie over deze regeling en hoe het leefgeld kan worden aangevraagd.

Ik heb vluchtelingen in huis. Wat kan ik voor ze regelen?

Laat ons weten dat u Oekraïense vluchtelingen in huis heeft via oekraine@westvoorne.nl. Wij kunnen u van de nodige informatie voorzien, bijvoorbeeld hoe de inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP) verloopt, maar ook over de gevolgen voor uzelf, medische kosten en onderwijs. Wij vragen u nadrukkelijk géén aparte afspraak via ons ServicePunt te maken voor inschrijving in het BRP, maar ons eerst even te mailen.

Veelgestelde vragen: hulpaanbod

Ik heb spullen voor Oekraïners die in Westvoorne worden opgevangen

Voorlopig hebben de kringloopwinkels in Rockanje en Oostvoorne voldoende spullen voor Oekraïners. Mocht er op termijn weer behoefte zijn aan (specifieke) spullen, dan plaatst de gemeente Westvoorne daarvoor een oproep via de gemeentelijke communicatiekanalen. 

Ik kan geen opvang regelen, maar wel activiteiten regelen of een ander hulpinitiatief starten. Waar kan ik terecht?

U kunt uw initiatief melden door een e-mail te sturen naar de VRR via oekraine@vr-rr.nl.