Stap 1: winkels en terrassen deels open, einde avondklok

Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap in het openingsplan op 28 april. 

Belangrijk blijft dat we ons allemaal aan de basisregels houden: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. En dat we ons laten vaccineren, zodra dit kan.  

Lees de tekst van de persconferentie in eenvoudige taal

Vervolgstappen openingsplan

De tweede stap in het openingsplan staat op z’n vroegst op 11 mei gepland. Dan kan er bijvoorbeeld meer als het gaat om buitenlocaties, zoals dierentuinen en pretparken. Ook kan er dan onder voorwaarden weer binnen en meer buiten gesport worden.

Op 3 mei horen we of deze tweede stap gezet kan worden. Dan wordt ook meer bekend over het reisadvies. Welke maatregelen verder nog worden losgelaten, als de cijfers het toelaten, is te zien in het overzicht van het openingsplan

Eerste stap openingsplan per 28 april

Op 28 april worden de volgende coronamaatregelen losgelaten of aangepast. Alle overige maatregelen blijven gelden.

Einde avondklok

 • Op 28 april 04.30 uur vervalt de avondklok.

 Thuisbezoek naar 2 personen

 • Het advies voor thuisbezoek verandert. Het nieuwe advies is: ontvang maximaal 2 mensen per dag. En ga maximaal 1 keer per dag op bezoek. Beperk ook het aantal verschillende contacten in een week. Was altijd bij binnenkomst de handen en houd ook binnen 1,5 meter afstand.

Terrassen open

 • Terrassen buiten kunnen van 12.00 uur tot 18.00 uur open onder voorwaarden. Het maximaal aantal gasten op een terras is 50. Er zijn vaste zitplaatsen en zelfbediening is niet toegestaan. Aan een tafel zitten maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar, dan mogen er meer mensen aan een tafel. Bezoekers kunnen binnen betalen, naar het toilet of gebruik maken van de garderobe. Binnen is een mondkapje verplicht. Lees alle regels die gelden op het terras.
 • In de volgende stappen van het openingsplan worden de voorwaarden voor de horeca verruimd.

 Winkels en markten open

 • Alle winkels mogen weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Er gelden wel voorwaarden, zoals een maximaal aantal bezoekers in een winkel. Het is nog steeds belangrijk om drukte te vermijden. Ga daarom op een rustig tijdstip naar een winkel, zoals vroeg in de ochtend. En ga zo veel mogelijk alleen. Niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken, kunnen open van 06.00 tot 20.00 uur. Essentiële winkels, zoals supermarkten, mogen weer open op hun gebruikelijke tijden. Het dragen van een mondkapje in winkels blijft verplicht.
 • Op warenmarkten mogen ook weer andere artikelen dan levensmiddelen verkocht worden. Zoals bijvoorbeeld kleding en cosmetica.

 Hoger onderwijs 1 dag per week

 Theorie-examen mogelijk

 • Theorie-examens voor een rijbewijs, vaar- of vliegbewijs zijn weer mogelijk.

Uitvaarten

 • Het maximaal aantal mensen bij een uitvaart wordt verhoogd naar 100. 

Vervolgstappen openingsplan

De tweede stap in het openingsplan staat op z’n vroegst op 11 mei gepland. Dan kan er bijvoorbeeld meer als het gaat om buitenlocaties, zoals dierentuinen en pretparken. Ook kan er dan onder voorwaarden weer binnen en meer buiten gesport worden.

Op 3 mei horen we of deze tweede stap gezet kan worden. Dan wordt ook meer bekend over het reisadvies. Welke maatregelen verder nog worden losgelaten, als de cijfers het toelaten, is te zien in het overzicht van het openingsplan

 

Openingsplan: stap voor stap meer mogelijk

We staan op een bijzonder punt. De besmettingen met het coronavirus nemen nog steeds toe. Ook liggen er nog te veel mensen met corona in het ziekenhuis. Aan de andere kant: er worden nu snel steeds meer mensen gevaccineerd. De verwachting is dat er over een aantal weken veel minder mensen met corona in het ziekenhuis liggen. We snakken naar een samenleving zonder coronamaatregelen. En met toegangstesten kan er ook steeds meer.

Het kabinet heeft daarom een openingsplan gemaakt. Het veilig openen van de samenleving gaat stap voor stap. Dit kan alleen als er minder mensen met corona in het ziekenhuis worden opgenomen. Het is ook belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt. Handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten voorkomt besmettingen. Zo kan er sneller meer.

Huidige maatregelen blijven gelden tot openingsplan
Op z’n vroegst wordt de eerste stap in het openingsplan gezet op 28 april. Tot die tijd blijven de huidige coronamaatregelen gelden.

Wel gaat de buitenschoolse opvang (bso) per 19 april weer voor alle kinderen open. Voor het hoger onderwijs geldt nog steeds, zoals eerder aangekondigd, dat studenten vanaf 26 april 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dat kan alleen als de besmettingscijfers dit toelaten.

Openingsplan: eerste stap
In de eerste stap in het openingsplan:

 • gaan de terrassen en winkels open onder voorwaarden; 
 • vervalt de avondklok;
 • en mag iemand 2 mensen thuis ontvangen in plaats van 1.

Dit kan op z’n vroegst 28 april en alleen als het aantal ziekenhuisopnames van mensen met corona duidelijk afneemt. Op 20 april wordt bekend of deze stap op 28 april gezet kan worden.

Openingsplan: vervolgstappen

Op z’n vroegst wordt 11 mei de tweede stap in het openingsplan gezet. Ook dan moet het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten weer duidelijk verder zijn afgenomen. Dan kan er bijvoorbeeld weer meer als het gaat om sporten. Daarna volgt de derde stap waarin nog meer binnen mag, zoals het onder voorwaarden openen van restaurants, bioscopen en musea. Hiervoor geldt dan nog wel een maximaal aantal gasten of bezoekers. In de stappen die volgen, wordt dit aantal verhoogd. Welke maatregelen vanaf wanneer worden losgelaten, als de cijfers het toelaten, zie je ook in dit overzicht van het openingsplan

Toegangstesten

Met toegangstesten kunnen we hopelijk sneller nog meer mogelijk maken. Met pilots wordt nu onderzocht hoe toegangstesten straks op een veilige en verantwoorde manier grootschalig kunnen worden ingezet. Bijvoorbeeld op meer locaties en bij evenementen. Waar dat precies is, wordt nog verder uitgewerkt. 

Vaccinatie

Vaccineren is een belangrijke stap naar een samenleving zonder coronamaatregelen. Volgens de planning heeft  begin juli 2021 iedereen vanaf 18 jaar, die gevaccineerd wil worden, een eerste prik gehad.

Wil je weten wanneer jij aan de beurt bent? Bekijk de volgorde van vaccinatie voor mensen die niet in de zorg werken en de volgorde van vaccinatie voor zorgmedewerkers. 

Basisregels

De basisregels helpen om besmetting van jezelf en anderen met het coronavirus te voorkomen. Ook als je al gevaccineerd bent.

Om besmetting te voorkomen, blijft het belangrijk om het volgende te doen.

Was je handen

Goede hygiëne voorkomt de verspreiding van virusdeeltjes. Was vaak je handen goed met water en zeep. Zeker als je thuiskomt of als je ergens op bezoek komt. Raak je gezicht zo min mogelijk aan. Hoest of nies in je elleboog. Draag binnen in publieke ruimtes een mondkapje. Zo geef je de verspreiding van het coronavirus geen kans.

Houd 1,5 meter afstand

Ook van familie of vrienden. Als mensen dicht bij elkaar zijn, kan het coronavirus heel snel aan anderen worden gegeven. Beperk daarom ook je contacten en vermijd drukke plekken.

Laat je testen

Heb je klachten? Blijf thuis en laat je direct testen op corona. Ook bij milde verkoudheidsklachten zoals een loopneus. Blijf ook thuis totdat je de testuitslag hebt. Zo weet je zeker dat je geen andere mensen besmet met het coronavirus.

 

Avondklok

Vanaf zaterdag 23 januari geldt een avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Daar heeft de Tweede Kamer mee ingestemd. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. De avondklok zorgt ervoor dat mensen minder vaak bij elkaar op bezoek gaan of elkaar ontmoeten, wat helpt om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Dat is belangrijk, want het kabinet maakt zich grote zorgen om de verspreiding van varianten van het coronavirus, die nog besmettelijker zijn dan het virus dat we al kennen. We moeten het moment dat deze nieuwe varianten van het virus de overhand krijgen zo veel mogelijk uitstellen.

Tijdens de avondklok is het verboden om tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ‘s ochtends buiten te zijn. De avondklok geldt tot 10 februari 04.30 uur. Lees hier meer.

Formulieren

Je mag alleen naar buiten als het noodzakelijk is en je een geldige reden hebt. In dat geval moet je een formulier Eigen verklaring Avondklok meenemen. Als het nodig is dat je voor werk naar buiten gaat, moet je ook een Werkgeversverklaring tonen. In sommige, specifieke gevallen is een formulier niet nodig. De Rijksoverheid stelt formulieren beschikbaar op deze website. Het is niet de bedoeling dat je je eigen formulieren maakt. Meer informatie over geldige redenen om op straat te zijn is te vinden op Rijksoverheid.nl/avondklok. Daar zullen ook de formulieren beschikbaar komen.

U kunt de formulieren  zelf printen.  Lukt dit niet? Vraag dan om hulp uit uw omgeving. Eventueel kunt u het formulier 'Eigen verklaring Avondklok' afhalen bij het gemeentehuis. De formulieren liggen op de tafel in de hal. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Heeft u hulp nodig bij het invullen van het formulier? Dan moet u wel een afspraak maken via het ServicePunt. Voor een afspraak kunt u bellen naar 14 0181. Het ServicePunt is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur.

Het formulier mag ook digitaal ingevuld worden. Per mogelijkheid (digitaal invullen en digitaal tonen, printen en handmatig invullen ) staat een handleiding op deze pagina.

 

 

Aangepaste dienstverlening Westvoorne

Om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen, hebben we de dienstverlening bij onze loketten aangepast. Zo zorgen we er voor dat er zo weinig mogelijk fysiek contact tussen mensen plaatsvindt. Hieronder staan ze op een rij.

De gemeente Westvoorne is telefonisch bereikbaar via 14 0181 op:

 • Maandag t/m donderdag van 08.00 - 17.00 uur
 • Vrijdag van 08.00 tot 12.30 uur

De loketten van het ServicePunt, Burgerzaken, team WIS (Werk, Inkomen en Service) en het Woonbedrijf zijn alleen op afspraak geopend van 8.30 tot 12.30 uur voor:

 • het afhalen paspoort of rijbewijs
 • het aanvragen paspoort of rijbewijs
 • het doen van aangifte geboorte of overlijden
 • afspraken rondom levensonderhoud bij team WIS

Bel met het ServicePunt via 14 0181 voor het maken van een afspraak.

Het Woonbedrijf is alleen telefonisch bereikbaar voor spoedeisende reparatieverzoeken, zoals glasbreuk, verstoppingen en lekkage via (0181) 40 80 52. Voor overige zaken kunt u een e-mail sturen naar woonbedrijf@westvoorne.nl

Dienstverlening Milieustraat

Vanaf 7 mei is de milieustraat ook op dinsdag- en donderdagochtend geopend. Daarmee is de milieustraat elke werkdag én op zaterdag tussen 9.00 en 12.00 uur geopend. Op donderdagavond kunt u ook tussen 18.00 en 19.30 uur terecht. De verruiming van de openingstijden geldt tot nader bericht.

Heeft u (milde) klachten, zoals verkoudheid, keelpijn etc., blijf dan thuis. Kom verder zoveel mogelijk alleen naar de milieustraat. Houd altijd 1,5 meter afstand, wij waarderen het als u een mondkapje draagt.

Parkeerplaatsen

Bij de parkeerplaatsen zijn maatregelen genomen waardoor bezoekers zich aan de anderhalve meter afstand kunnen houden.
Op de parkeerplaatsen en duinovergangen zijn looproutes ingesteld zodat iedereen met voldoende afstand naar het strand en weer terug naar de parkeerplaats kan lopen. Ook wordt gevraagd zoveel mogelijk via een parkeerapp of contactloos te betalen, in plaats van met contant geld.

Het openstellen en openhouden van de parkeerplaatsen is alleen mogelijk als iedereen zich aan de maatregelen houdt: mijd drukte en houd anderhalve meter afstand. Is het te druk bij de duinovergangen of de stranden, ga naar huis en kom een andere keer terug als het rustiger is.

Campings, vakantieparken en jachthavens

Recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen, kampeerveldjes en jachthavens zijn open. 

Financiële regelingen voor ondernemers en zzp'ers

De Rijksoverheid heeft verschillende financiële regelingen in het leven geroepen om ondernemers in nood te ondersteunen tijdens de coronacrisis, zoals:

 • NOW: tegemoetkoming in loonkosten
 • TOGS: eenmalige gift van 4.000 euro
 • TVL: deze Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL) helpt mkb-bedrijven met maximaal 250 werknemers bij het betalen van een deel van hun vaste lasten
 • TOFA: maandelijkse tegemoetkoming voor flexwerkers

Kijk hier voor een compleet overzicht van financiële regelingen.

CoronaLoket

Op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, geeft de Kamer van Koophandel samen met partners invulling aan het CoronaLoket voor ondernemers. Dit loket is bedoeld voor vragen over de gevolgen van het coronavirus voor bedrijven en ondernemers. Denk hierbij aan een overzicht van de overheidsregelingen, maar ook vraag & antwoord op het gebied van personeel, deurbeleid, verplichte sluitingen etc. Het loket is te bereiken via www.kvk.nl/corona en 0800-2117.
Het CoronaLoket is telefonisch bereikbaar van 8.30 uur tot 17.00 uur voor ondernemersvragen.

CoronaCalculator

VNO-NCW en MKB-Nederland hebben een handige tool ontwikkeld voor ondernemers: de CoronaCalculator.
Met deze tool kunnen ondernemers berekenen hoe coronaregelingen hun onderneming kunnen helpen en welke steunregelingen voor hun specifieke bedrijf relevant zijn. De CoronaCalculator kan hier worden geraadpleegd.

Lokale belastingen

Bent u ondernemer of ZZP-er, heeft u een aanslag lokale belastingen ontvangen en komt u door de maatregelen rondom de coronacrisis in financiële problemen? Dan geeft SVHW u de mogelijkheid om uw aanslag in termijnen te betalen of om uitstel van betaling aan te vragen. SVHW verzorgt het heffen en innen van de gemeentelijke belastingen voor de gemeente Westvoorne.
 

Tozo 4

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo-regeling)

Door de maatregelen van de Rijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, verliezen zelfstandige ondernemers (een deel van) hun inkomsten. Om de getroffen ondernemers (waaronder zzp’ers) tegemoet te komen zijn er een aantal tijdelijke regelingen in het leven geroepen.

Vanaf 1 maart 2020 kunnen zelfstandige ondernemers een beroep doen op de 'Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo-regeling)'. Deze regeling is bedoeld om ondernemers die door de crisis-maatregelen tijdelijk geen inkomsten hebben van een inkomen te voorzien. Daarnaast kunnen ondernemers, als er sprake is van acute financiële problemen, een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen. Tot 31 maart 2021 kon u Tozo 3 aanvragen.
Van 1 april 2021 tot 1 juli 2021 kunt u Tozo 4 aanvragen.

De Tozo 4 loopt van 1 april 2021 tot 1 juli 2021  

Uitkering tot 1 juli 2021

De verlenging van de Tozo-uitkering loopt tot uiterlijk 30 juni 2021.

Tozo 4 aanvragen met terugwerkende kracht

U kunt Tozo 4 aanvragen met ingang van 2021. Ook als u al eerder een aanvraag voor Tozo 1, 2 en/of Tozo 3 heeft ingediend.

Ook gedurende Tozo 4 kan met terugwerkende kracht aangevraagd worden tot de 1e van de maand voorafgaand aan de maand waarin de aanvraag wordt ingediend, maar niet verder terug dan 1 april 2021, de ingangsdatum van Tozo 4.

Aanvragen

Voor Tozo 4 moet een aanvraag ingediend worden, ook door de mensen die al eerder een aanvraag hebben ingediend voor de Tozo 1, 2 en/of 3.

Heeft u vragen over de Tozo ?

Lees hier meer informatie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-financiele-regelingen/overzicht-financiele-regelingen/tozo/aanvragen.

 

Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK)

Veel mensen hebben het op dit moment financieel moeilijk. Door de coronamaatregelen zijn er banen verdwenen en veel ondernemers kunnen hun werk niet of maar deels uitoefenen. Hierdoor hebben veel mensen minder inkomen dan voorheen. Zij hebben daarom mogelijk moeite om hun woonlasten te betalen. Om hen tijdelijk te helpen is er de TONK-uitkering.

Wat is de TONK?

De TONK is de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Dit is geld van de gemeente voor als u weinig inkomen heeft als gevolg van de coronamaatregelen. En als u hierdoor problemen heeft met het betalen van uw woonlasten. Het gaat dan om de huur of de hypotheek. Gemeenten kunnen, binnen bepaalde kaders, zelf het beleid bepalen. 

De TONK-uitkering is een vorm van bijzondere bijstand (Participatiewet).  

Wat zijn de voorwaarden voor de TONK?

U kunt in aanmerking komen voor een TONK-uitkering als u voldoet aan deze voorwaarden:

 • U had in januari 2021 veel minder inkomen dan gebruikelijk. 
 • Dit verlies aan inkomen komt door de coronamaatregelen. 
 • Uw inkomen zal de komende maanden naar verwachting niet stijgen.
 • U heeft op dit moment minder dan € 6.295,-- (alleenstaande) of 12.590,-- (alleenstaande ouder en samenwonenden) aan beschikbare geldmiddelen. Het gaat bijvoorbeeld om contant geld, geld op de (spaar)rekening van uzelf, uw eventuele partner en kind(eren), en de waarde van beleggingen of bitcoins. Bent u ondernemer? Vermogen in uw onderneming hoeft u niet mee te tellen. Een tegemoetkoming voor vaste lasten (TVL) of voor loonkosten (NOW) ook niet.
 • U woont in een woning waarvan u de hoofdhuurder of de eigenaar bent.
 • Uw netto huur bedraagt meer dan de maximale huurtoeslaggrens. De maximale huurtoeslaggrens is € 752,33 per maand.   

TONK als laatste mogelijkheid

Heeft u misschien recht op een andere financiële regeling of uitkering, zoals een toeslag van UWV op uw WW-uitkering? Dan moet u die eerst aanvragen. Komt u niet in aanmerking voor een andere regeling? Of heeft u met deze regeling erbij nog te weinig inkomen om uw woonkosten te betalen? Dan kunt u recht hebben op de TONK-uitkering. 

Bent u ondernemer en heeft u een Tozo-uitkering? Dan kan de TONK hierop een aanvulling zijn.

Hoe hoog is de TONK-uitkering?

DE TONK-uitkering bedraagt maximaal €1.000,-- per maand. De eerste € 430,-- van de maandelijkse woonlasten komen niet voor een vergoeding in aanmerking.
Om de hoogte van de TONK-uitkering te berekenen kijken we naar:

 • de hoogte van uw (woon)lasten;
 • uw inkomen in januari 2021;
 • uw inkomen boven de bijstandsnorm. Al het inkomen boven de bijstandsnorm is draagkracht. Deze draagkracht wordt in mindering gebracht op de TONK-uitkering. De bijstandsnorm voor een alleenstaande van 21 jaar en ouder tot de pensioengerechtigde leeftijd is € 1.021,67 per maand, exclusief vakantiegeld. De bijstandsnorm voor een alleenstaande ouder en samenwonenden van 21 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd is € 1.459,52 per maand, exclusief vakantiegeld. Voor jongeren tot 21 jaar en voor mensen die pensioengerechtigd zijn, gelden aparte bijstandsnormen. 

U mag de TONK-uitkering meestal houden. Maar in sommige situaties mag de gemeente ook beslissen dat u de uitkering als lening krijgt, bijvoorbeeld als u weet dat u binnenkort een groot bedrag ontvangt. U moet de TONK-uitkering dan later terugbetalen. 

Hoe lang duurt de TONK-uitkering?

U kunt de TONK-uitkering in de periode januari 2021 tot en met juni 2021 voor maximaal 6 maanden krijgen als dit nodig is. Korter kan natuurlijk ook, langer niet. U vraagt de TONK-uitkering aan voor de maanden dat u de aanvulling op uw inkomen echt nodig heeft.

Hoe aanvragen?

Om de TONK-uitkering aan te vragen moet u het aanvraagformulier invullen. Dat vindt u hier:

Aanvraagformulier TONK

Vul dit formulier helemaal en naar waarheid in. Stuur ook de gevraagde gegevens mee.

Heeft u het formulier volledig ingevuld, alle gevraagde gegevens ingeleverd en zijn er geen bijzonderheden? De gemeente streeft ernaar u binnen 6 weken te laten weten waar u aan toe bent.  

Vragen?

Neemt u contact op met het KCC van de gemeente, tel 14 0181 of mail naar infowis@westvoorne.nl.
 

Tegemoetkoming voor amateursportorganisaties  (TASO II-regeling)

Om de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te beperken, heeft het kabinet in het voorjaar van 2020 diverse maatregelen ingevoerd. Deze hebben in veel sectoren impact gehad, waaronder de amateursport.

Deze regeling is bedoeld voor amateursportorganisaties die, ten opzichte van 2019, ten minste 20% van hun omzet zijn verloren als gevolg van de maatregelen tegen COVID-19.

U kunt de tegemoetkoming aanvragen tot en met zondag 11 oktober.

Meer informatie

Via de website van de Dienst Uitvoering Subsidies voor Instellingen.

Sport

Lees meer over veelgestelde vragen over het coronavirus en sport

Voor actuele informatie over zwemmen in Westvoorne www.accomodatieswestvoorne.nl.

Horeca en evenementen

Vanaf 14 oktober 22.00 uur is de horeca gesloten. Ook de meeste evenementen zijn verboden.

Hier vindt u meer informatie over de maatregelen die gelden vanaf 14 oktober 22.00 uur.
 

Onderwijs

Informatie voor ouders, scholieren, scholen en kinderopvangorganisaties over het coronavirus vindt u hier. Ook vindt u hier veelgestelde vragen over mondkapjes in het onderwijs.

Verpleeghuizen

Neem voor de bezoekregeling contact op met het betreffende verpleegtehuis.

Lees hier de algemene informatie van de Rijksoverheid.

Reizen en op vakantie gaan

Blijf zo veel mogelijk thuis. Maak en boek alleen noodzakelijke reizen naar het buitenland en reis zo min mogelijk binnen Nederland. Vakantiereizen gelden niet als noodzakelijk.

Lees de veelgestelde vragen over reizen en op vakantie gaan.