CBS

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is een belangrijke informatiebron. Op de website van het CBS kunt u over de meest uiteenlopende onderwerpen cijfers opvragen over Westvoorne. Denk bijvoorbeeld aan inkomensverdeling en opleiding van de bevolking. Op de website van het CBS kunt u meer lezen over Westvoorne(externe link).

Historie

De gemeente Westvoorne bestaat sinds 1 januari 1980. De gemeente bestaat uit Oostvoorne, Rockanje en Tinte. Op deze pagina vindt u een korte historische beschrijving van de gemeente en de dorpskernen.

Kenmerken gemeentewapen

Het gemeentewapen bevat elementen uit het oude gemeentewapen van Rockanje en het oude gemeentewapen van Oostvoorne. 

Historie

Al voor het jaar 1100 woonden er een aantal mensen in het duingebied wat nu Westvoorne is. De eerste keer dat Westvoorne vermeld werd, was in 1105 onder de naam ‘Fornhe’.

Oostvoorne

Oostvoorne vormde tot 1 januari 1980 samen met Tinte de voormalige gemeente Oostvoorne.

Rockanje

Rockanje heeft tussen 1200 en 1500 veel land veroverd op de zee. Uit archeologische vondsten blijkt zelfs dat mensen al 2000 jaar voor Christus in dit gebied leefden. Rockanje wordt voor het eerst genoemd in een contract uit 1220. Dit betreft een contract tussen de eigenaar (de Heer van Voorne) en monniken van een Belgisch klooster.

Tinte

Tinte behoorde tot 1 januari 1980 bij de gemeente Oostvoorne. Het dorp staat bekend om de lintbebouwing. Tinte kent een rijk verleden, waarin het binnen de regio Voorne een voorname plaats heeft ingenomen.

Westvoorne

De gemeente Westvoorne is ontstaan per 1 januari 1980. De gemeente is ontstaan aan de hand van het besluit van de overheid tot het samenvoegen van gemeenten op Voorne-Putten en Rozenburg.
 

Vlag en wapen

Gemeentewapen

Het gemeentewapen bevat elementen uit het oude gemeentewapen van Rockanje (bevestigd bij besluit van de Hoge Raad van Adel op 24 juli 1816) en het oude gemeentewapen van Oostvoorne (bevestigd bij besluit van de Hoge Raad van Adel op 24 december 1817).
Het gemeentewapen bestaat uit twee delen:

  • Deel 1 met rode achtergrond: Een zilveren burcht met een zwart valhek. Daarbovenop ligt een gouden leeuw.
  • Deel 2 met zwarte achtergrond: Twee zilveren bloemen aan gekruiste bebladerde takken. Ze zijn samengebonden door een lint. Bovenop het schild staat een gouden kroon van drie bladeren en twee parels.

Gemeentevlag

De gemeentevlag is op 25 november 1980 door de gemeenteraad vastgesteld. De vlag bestaat uit 5 horizontale banen: 4 smalle banen en 1 dubbele. Van boven naar beneden heeft de vlag de volgende kleuren: rood, wit, groen, goudgeel en zwart.