Aangifte politie

Doe aangifte. Op úw manier!”

“Aangifte doen is makkelijker dan veel mensen denken”, zegt politiechef Ellen Kleiweg. “En het kan op meerdere manieren. Vanuit huis, op straat of aan het politiebureau.”

Aangifte doen gaat snel en gemakkelijk via internet of per telefoon. Bijvoorbeeld bij een gestolen fiets, een bekraste auto, een geforceerd slot van de schuurdeur of een gerolde portemonnee. Ellen Kleiweg adviseert mensen altijd om te bellen met 0900-8844. “Dan krijgen ze advies over welke manier van aangifte doen in hun geval het beste is. En als het nodig is, wordt er ook een afspraak gemaakt voor het doen van aangifte per telefoon of op een politiebureau.”

Van geweld met letsel of een zedenzaak wordt altijd persoonlijk aangifte gedaan.

Van geweld met letsel of een zedenzaak wordt altijd persoonlijk aangifte gedaan

Geweld

Soms adviseert de telefoniste om meteen aangifte te komen doen aan de balie van het politiebureau. Bijvoorbeeld bij geweld met letsel of een zedenzaak. “Want slachtoffers en getuigen van zulke delicten vangen we altijd persoonlijk op”, zegt Ellen. “Na een dergelijke ingrijpende gebeurtenis hebben veel mensen zelf ook liever persoonlijk contact.”

3D-aangifte

Ook het doen van 3D-aangifte, wat op verschillende bureaus in de regio dagelijks kan van 8 tot 22 uur, gaat op (telefonische) afspraak. “Aangifte doen via 3D verschilt nauwelijks van aangifte doen bij een politiemedewerker met wie je aan tafel zit. Door het driedimensionale effect vergeet je al snel dat de politiemedewerker niet fysiek tegenover je zit, maar de aangifte vanaf een andere plek opneemt.”

Digitale middelen

Momenteel lopen er verschillende digitale proeven, bijvoorbeeld met aangifte doen via internet met gebruik van webcam. En bij woning- of bedrijfsinbraak waarbij sporenonderzoek nodig is, nemen rechercheurs direct ter plaatse de aangifte op met een daarvoor bestemde laptop.

Blij

“Het klinkt misschien vreemd”, zegt Ellen, “maar het is echt zo: Mocht u onverhoopt slachtoffer zijn van een misdrijf, dan is de politie blij met uw aangifte. Wij willen graag weten waar, hoe en op welke momenten misdrijven zijn gepleegd. Met die informatie kunnen we gericht actie ondernemen. Bijvoorbeeld extra surveilleren op bepaalde tijdstippen. Of de recherche op het spoor van de dader zetten. Zo voorkomen we dat er nog meer slachtoffers volgen.”

QR code naar youtube filmpjeQR code naar you tube filmpje politie

Inwoner
U bevindt zich op: Home > Inwoner > Veiligheid > Aangifte politie