Bent u geslaagd voor uw rijexamen? Gefeliciteerd! Het CBR geeft dit door aan de gemeente. Daarna kunt u zelf uw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Hiervoor moet u persoonlijk langskomen op het gemeentehuis. Dit kan tijdens de openingstijden van loket Burgerzaken. 

Bekijk de openingstijden van loket Burgerzaken

Hoe werkt het?

Om uw rijbewijs aan te kunnen vragen, moet u geslaagd zijn voor uw rijexamen bij het CBR(externe link).

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Vanaf uw 17e kunt u uw rijbewijs halen. Tot uw 18e moet u dan rijden onder begeleiding van een coach die naast u zit. Een van uw ouders kan bijvoorbeeld coach worden. U mag maximaal 5 coaches hebben. Dit regelt u als volgt:

Gezondheidsverklaring

Met de Gezondheidsverklaring beoordeelt het CBR of u geestelijk en lichamelijk in staat bent om te rijden. Dat is belangrijk voor de verkeersveiligheid. Deze Gezondheidsverklaring kunt u online bij het CBR(externe link) invullen. U kunt het formulier ook aanvragen bij de gemeente. In de volgende situaties hebt u een Gezondheidsverklaring nodig:

 • U vraagt voor de eerste keer een praktijkexamen aan of u wilt een categorie-uitbreiding van uw rijbewijs.
 • U wilt rijbewijs C en/of D halen of dit verlengen.
 • U hebt een medische beperking.
 • Uw rijbewijs is ingenomen.
 • U bent 75 jaar of ouder.

Medische keuring

U moet medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt als u:

 • een medische beperking hebt;
 • 75 jaar of ouder bent en uw rijbewijs verloopt;
 • een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig hebt.

Rijbewijs kwijt of gestolen

 • U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.
 • U kunt direct een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Bij deze aanvraag ondertekent u een Verklaring van vermissing. Graag een ander geldig legitimatiebewijs meenemen naar het gemeentehuis.
 • Als u uw rijbewijs verliest in het buitenland, doet u aangifte bij de politie ter plaatse.

Het is verstandig dat u de vermissing of diefstal eerst meldt bij RDW(externe link) voordat u een nieuw rijbewijs aanvraagt. Dit kan online(externe link).

Wat moet ik meenemen?

 • Een geldig identiteitsbewijs.
 • Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag.
 • Een goedgelijkende pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden op het moment van aanvraag. Deze pasfoto voldoet aan de pasfoto-eisen.(externe link)
 • Bij het verlengen van uw rijbewijs: het rijbewijs dat u al hebt. 

U kunt uw rijbewijs gemiddeld één week na uw aanvraag ophalen op het gemeentehuis.

Wat zijn de voorwaarden?

U hebt een rijbewijs nodig om te rijden met een bromfiets, auto, vrachtwagen, tractor of ander motorvoertuig.

Geldigheid

LeeftijdGeldig
Jonger dan 65 jaar10 jaar
Tussen de 65 en 70 jaarTot 75e verjaardag
Tussen de 70 en 75 jaar5 jaar
Ouder dan 75 jaarMaximaal 5 jaar

Rijbewijs C (vrachtwagen) en rijbewijs D (bus) zijn maximaal 5 jaar geldig. 

Op de site van de Rijksoverheid(externe link) vindt u meer algemene informatie over het rijbewijs.

Rijbewijs verlengen of vervangen

Wilt u uw rijbewijs verlengen of vervangen? Ook hiervoor moet u langskomen op het gemeentehuis.

Bekijk openingstijden gemeentehuis

Spoedaanvraag

Heeft u snel uw rijbewijs nodig? Dan doet u een spoedaanvraag. Dit kan alleen op het gemeentehuis. Als u het rijbewijs voor 12.00 aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag na 10.00 uur ophalen. Hier zijn extra kosten aan verbonden. Voor 2022 zijn de extra kosten € 34,10.

Handig om te weten

Rijbewijzen hebben een nieuwe chip. Met deze chip kunt u inloggen op DigiD. Als u een nieuw rijbewijs zonder deze chip wilt, moet u een brief sturen naar de RDW. Doe dit 5 dagen voordat u uw rijbewijs vernieuwt. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW(externe link).

Beginnersrijbewijs

Iedereen die een eerste rijbewijs haalt, is een beginner. Het maakt niet uit hoe oud u bent. Of voor welk soort voertuig het rijbewijs geldt. Hoe lang u een beginnende bestuurder bent, hangt af van uw leeftijd.

 • Als u 18 jaar of ouder bent, bent u 5 jaar beginnend bestuurder.
 • 17-jarigen zijn 7 jaar beginnend bestuurder.

Beginnende bestuurders krijgen een beginnersrijbewijs. Dit is een gewoon rijbewijs, maar met een strafpuntensysteem voor zware overtredingen in het verkeer. Kijk voor meer informatie op de site van de Rijksoverheid(externe link).

Militair rijbewijs

Een Nederlands militair rijbewijs is buiten de militaire organisatie niet geldig. Wel kunt u het militair rijbewijs bij de gemeente omwisselen voor een normaal rijbewijs. U moet dat binnen 3 jaar doen, nadat het militair rijbewijs is afgegeven.

Buitenlands rijbewijs

Met een geldig buitenlands rijbewijs mag u een bepaalde tijd in Nederland blijven rijden. Dit hangt af van het land waar uw rijbewijs is afgegeven. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de RDW(externe link).

Als u uw buitenlandse rijbewijs wilt omwisselen voor een Nederlands rijbewijs, kan dat in bepaalde gevallen. Bekijk de voorwaarden van de RDW(externe link).

Code 95

Als u voor uw werk met een bus of vrachtwagen wilt rijden, moet u de code 95 op uw rijbewijs laten bijschrijven. Dit kunt u doen nadat u bent geslaagd voor de examens en toetsen. Meer informatie over code 95 vindt u bij het CBR(externe link).