Verwijderen buxusstruiken op begraafplaatsen

Dit item is verlopen op 05-07-2019.

Op de algemene begraafplaats staan buxusstruiken waarin de buxusrups zit. Deze rups eet de groene blaadjes van de plant en kan zo in korte tijd flinke schade toebrengen aan de plant. Een buxus is wel in staat zich te herstellen, maar staat er een lange tijd kaal en aangetast bij. Vaak blijven er voldoende eitjes, rupsen of poppen over om de herstellende plant opnieuw kaal te eten. De buxusrups verspreidt zich razendsnel. De rups met gif bestrijden is wel mogelijk, maar funest voor vogels die de rupsen eten. Daarom wil de gemeente proactief alle aangetaste buxusstruiken op de algemene begraafplaats in Oostvoorne en Rockanje verwijderen. 

Het proactief verwijderen van buxus, geldt ook voor de buxusstruikjes die rondom of bij een graf staan. Heeft u een buxus staan bij een gedenksteen dan kunt u in overleg met de beheerder van de begraafplaats ook een andere manier van bestrijding afspreken. U kunt de beheerder bereiken via het ServicePunt van de gemeente. Het ServicePunt is bereikbaar op telefoonnummer: 14 0181 (van maandag t/m donderdag van 08.00 - 17.00 uur, woensdag tot 18.30 uur en vrijdag van 08.00 tot 12.30 uur). Zonder tegenbericht worden aangetaste struiken vanaf medio juni verwijderd. 

Schade van de buxusrups herkennen
Weten of er buxusrups in een struik zit? Het begint vaak met lichte streepjes op de bladeren. Daarna breidt de schade zich snel uit. Wanneer er spinsel in de struik zit waardoor de blaadjes aan elkaar plakken of er dode blaadjes, kale takjes en het skelet van de buxus zichtbaar is dan is de kans groot dat de buxusmot in de plant is genesteld.

Afvoeren aangetaste buxus
Aangetaste buxus mag afgevoerd worden via het gft-afval. De hitte die vrijkomt tijdens het composteerproces is voldoende voor het afdoden van de verschillende stadia van de buxusmot.

Buxusrups en buxusmot
Rupsen in een pop overwinteren tussen de bladeren en worden actief vanaf eind april tot in de herfst, zolang de temperatuur boven de 10 graden blijft. Na 2 tot 4 weken verandert de buxusrups in een buxusmot. De buxusmot leeft slechts 8 dagen maar legt in deze korte tijd tot wel 800 eitjes onder de bladeren van een buxus.


 

ServicePunt

Melding openbare ruimte/orde

Melding onderhoud bestrating

Openbare verlichting

Klachten / melding over openbare verlichting binnen de bebouwde kom:

www.moononline.nl

Spoedmelding van storing binnen de bebouwde kom, buiten kantoortijden:

Citytec via telefoonnummer:
088- 10 02 710.

Storing buiten bebouwde kom:

Waterschap Hollandse Delta 
0900 - 200 50 05 

Snel naar

Formulier minicontainers

Online melden grofvuil

Afvalwijzer 

Melden onderhoud huurwoning

SVHW-belastingen/WOZ

Servicenummer Renewi

Kosten rijbewijs/paspoort en ID

Identiteitskaart/paspoort

Rijbewijs

Verhuizing

Hondenbelasting

Belastingen SVHW

U bevindt zich op: Home > Persberichten