Bestrijding eikenprocessierups

Ook in Westvoorne komt de eikenprocessierups voor. Waarom zijn eikenprocessierupsen een plaag? Wat doet de gemeente aan bestrijding? En wat kunt u doen als u deze rupsen ziet of er last van heeft? In dit artikel vindt u de antwoorden op deze vragen.

De eikenprocessierups
In de winter legt de larve van een nachtvlinder haar eitjes in de toppen van (vooral) eikenbomen waar ze overwintert. Vanaf begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Eerst zitten ze hoog in de boom. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen en vormen grote nesten op de stammen van eikenbomen. Deze nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ’s nachts in processie op zoek naar voedsel. De overlast van de eikenprocessierups begint dus vaak in mei en loopt door tot in augustus.

Gezondheidsklachten                     
Het venijn van de eikenprocessierups zit in de brandharen van de rups. Een volgroeide rups heeft er ongeveer 700.000. Deze haartjes zijn met het blote oog niet te zien. Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen kunnen rood en dik worden en/of ontstoken raken. Verder kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid: een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Daarnaast kunnen zich algemene klachten voordoen, zoals braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise. Eventuele haren van de rups op uw huid, laten zich het beste verwijderen door met tape of plakband over uw huid te gaan. Was daarna de huid goed en spoel ogen uit met lauw water. De brandharen zijn moeilijk uit kleding te verwijderen. Wassen op 60°C is zeker aan te bevelen.

Natuurlijke bestrijdingsmethode
Eikenprocessierupsen die in eiken van de gemeente zitten, laat de gemeente door een aannemer bestrijden. Zij bestrijden de eikenprocessierups op een natuurlijke manier. De brandharen worden gefixeerd, waarna de rupsen worden opgezogen. Deze manier van bestrijden spaart de andere insecten en organismen op de boom. Ook de boom zelf ondervindt geen nadelige gevolgen van het wegzuigen van de rupsen. Bovendien zijn de kosten relatief laag, zeker als de rupsen vrij laag op de stam gezien worden. Wanneer u de processierups tegenkomt in Westvoorne, kunt u contact opnemen met het ServicePunt van de gemeente via 14 0181.

ServicePunt

Melding openbare ruimte/orde

Melding onderhoud bestrating

Openbare verlichting

Klachten / melding over openbare verlichting binnen de bebouwde kom:

www.moononline.nl

Spoedmelding van storing binnen de bebouwde kom, buiten kantoortijden:

Citytec via telefoonnummer:
088- 10 02 710.

Storing buiten bebouwde kom:

Waterschap Hollandse Delta 
0900 - 200 50 05 

Snel naar

Formulier minicontainers

Online melden grofvuil

Afvalwijzer 

Melden onderhoud huurwoning

SVHW-belastingen/WOZ

Servicenummer Renewi

Kosten rijbewijs/paspoort en ID

Identiteitskaart/paspoort

Rijbewijs

Verhuizing

Hondenbelasting

Belastingen SVHW

U bevindt zich op: Home > Nieuws