800 jaar Rockanje

Beste inwoners van Westvoorne,

Rockanje bestaat 800 jaar in 2020! Een heel bijzonder lustrum. U heeft er vast al wat over gezien. Op een oorkonde uit 1220 is de 1e naamsvermelding van Rockanje zichtbaar. Ter gelegenheid van dit 800-jarige lustrum, is comité 800 jaar Rockanje opgericht en een programma met veel activiteiten is opgezet met als hoogtepunt een feestweekend in september. Door corona komt helaas het mooie programma grotendeels te vervallen. Zo zou er onder andere een kampioenschap dialectspreken zijn, de lampionoptocht met thema 800 jaar Rockanje, een streekwarenmarkt, een dorps-BBQ, rondritten met oude koetsen, een feestweekend in september, de kleinere Probaro evenementen in het teken van 800 jaar Rockanje, zoals vlotbouwen en schatgraven enz. Dit komt helaas dit jaar te vervallen.
 
Maar wat kan nog wel? Een eigen logo, biertje, bonbon, t-shirt, sleutelhanger, mok, theelepel, koelkastmagneet zijn er gemaakt en inmiddels op de markt (verkrijgbaar bij een aantal lokale winkeliers in Rockanje) én we gaan naast de onderdelen die nog wel kunnen een Rockanje 800 krant uitgeven.
 
De officiële verjaardag van Rockanje valt op 29 juni 2020. Wij roepen alle Rockanjenaren op om die dag te vlaggen met de Rockanjevlag! De Rockanjevlag (van vóór de gemeentelijke herindeling in 1980) is te koop bij de boekwinkel in Rockanje, maar de Nederlandse vlag is ook goed. En laten we er gelijk een traditie van maken!

Het jaar 2020 waarin de verjaardag valt, heeft reeds een aftrap gehad met de nieuwjaarsduik. Het originele plan was om van 2020 het jubileumjaar te maken, maar ten gevolge van de afgelaste activiteiten door corona, is besloten om het jubileumjaar te laten lopen van 29 juni 2020 tot 29 juni 2021. En dit is ook zo, want in deze periode zijn we werkelijk 800 jaar oud. De doelstelling van de Rockanje 800 krant is om de 800 jaar dat Rockanje bestaat in woord en beeld uit te brengen. Maar deze krant zal ook gebruikt worden voor de aftrap van het (nieuwe) jubileumjaar, communiceren over het programma en de activiteiten van Probaro en een kinderprogramma voor de zomer, waarmee ze een medaille 800 jaar Rockanje (collectors item!) kunnen verdienen. 

Kortom, we zijn actief bezig met het lustrum. Hou de facebookpagina in de gaten met onder andere iedere 2 weken een nieuwe “raad je het plaatje”.

Comité Rockanje 800 jaar

 


Alle evenementen, ook met minder dan 100 personen, worden afgelast tot 1 september 2020.

Dit jaar bestaat Rockanje 800 jaar. Een speciaal comité gaat er een feestjaar van maken. Het hele jaar door staan allerlei activiteiten en evenementen in het teken van 800 jaar Rockanje. Met als hoogtepunt een groot feestweekend in september 2020 tijdens de Open Monumentendagen.

Oorkonde
Op basis van een oorkonde uit 1220 waarop Rockanje voor het eerst genoemd wordt, kan er geconcludeerd worden dat Rockanje al 800 jaar bestaat. Er worden stappen ondernomen om deze oorkonde tijdelijk naar Rockanje te halen en tentoon te stellen.

Comité Rockanje 800 jaar
Comité Rockanje 800 jaar is in het leven geroepen. Voorzitter Cor Sommeling is blij dat hij voor Rockanje diverse activiteiten op mag zetten. Het comité bestaat uit verschillende vertegenwoordigers uit de gemeenschap, zoals stichting Probaro, de Historische Vereniging Westelijk Voorne, het Streekarchief Voorne-Putten en inwoners en wordt ondersteund door de gemeente.

Aftrap met 800 deelnemers
De eerste activiteit in het kader van 800 jaar staat gelijk op de eerste dag van het feestjaar gepland: de nieuwjaarsduik! De organisatie van deze duik hoopt 800 zwemmers te kunnen vinden om het feestjaar met een frisse duik af te trappen. De nieuwjaarsduik 2020 wordt georganiseerd door stichting Historische Motorrace Rockanje. Aanmelden kan via: info@rockanjeclassic.nl.

Feestweekend
Tijdens de Open Monumentendagen 2020 is er een groots feestweekend op en rond het Dorpsplein in Rockanje. Verder komt er een streekmarkt en een expositie over de opgravingen. Bij het historisch museum de Duinhuisjes zal een bijzondere expositie te zien zijn over het leven in Rockanje de afgelopen 800 jaar. Streekhistoricus Bob Benschop verzorgt verschillende lezingen over de geschiedenis van Rockanje. Er is een speciaal Rockanje biertje in de maak en er is een Rockanje bonbon gemaakt door bakkerij Manintveld die vanaf 2020 verkrijgbaar is.

Feest van en voor alle Rockanjenaren
Heeft uw vereniging of stichting ook een evenement in Rockanje gepland? Of bent u ondernemer in Rockanje en wilt u het 800-jarige thema gebruiken? Initiatieven zijn van harte welkom! Neem contact op met Cor Sommeling via e-mailadres 800jaarrockanje@gmail.com.

Samen maken we er een onvergetelijk jaar van!

ServicePunt

Melding openbare ruimte/orde

Openbare verlichting

Klachten / melding over openbare verlichting binnen de bebouwde kom:

https://storing.moononline.nl

Spoedmelding van storing binnen de bebouwde kom, buiten kantoortijden:

Citytec via telefoonnummer:
088- 10 02 710.

Storing buiten bebouwde kom:

Waterschap Hollandse Delta 
0900 - 200 50 05 

Snel naar

Formulier minicontainers

Online melden grofvuil

Afvalwijzer 

Melden onderhoud huurwoning

Belastingen SVHW

Servicenummer Renewi

Kosten rijbewijs/paspoort en ID

Identiteitskaart/paspoort

Rijbewijs

Verhuizing

Hondenbelasting

Parkeervergunning 1e en 2e Slag Rockanje

U bevindt zich op: Home > 800 jaar Rockanje