Vroegh & Hobbel installeert duurzaam

Op 25 oktober 2012 ontving Gert-Jan Zuijderwijk van MotoPort Rockanje het duurzaam ondernemen estafettestokje van Arie Vroegh, van Vroegh en Hobbel bv.

Energiebesparing is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden van installatiebedrijf Vroegh & Hobbel. Arie Vroegh: ‘We plaatsen en onderhouden zuinige HR-ketels voor vele woningen in de regio. Ook zijn we nauw betrokken bij enkele duurzame voorbeeldprojecten in Westvoorne.

Zo installeerden we de warmtepompen en zonnecollectoren bij Restaurant Aan Zee, één van de meest duurzame restaurants in Nederland. Ook hebben we warmtepompen geplaatst in enkele kantoren, een brandweergarage en steeds vaker ook in particuliere nieuwbouw woningen. Ook zonneboilersystemen worden steeds vaker toegepast als duurzame oplossing. We wilden graag ook eens weten hoe duurzaam we zelf eigenlijk bezig zijn. Daarom namen we graag het stokje over in de duurzaam ondernemen estafette van de gemeente Westvoorne’.

Tijdens het bezoek van Stichting Stimular bleek al snel dat Vroegh & Hobbel ook in het eigen bedrijf al vele duurzame maatregelen heeft uitgevoerd. Zoals kon worden verwacht hangt er een zuinige HR-ketel in het bedrijfspand. Verder is er een halverwarmingssysteem dat de warmte naar beneden duwt zodat de warmte op de juiste plekken komt en wordt er warmte teruggewonnen uit de ventilatielucht.

Licht uit

Vroegh & Hobbel heeft ook al besparingen op verlichting behaald. Dick Hobbel: ‘We hebben bijna alle ruimtes uitgerust met een bewegingsmelder, waardoor de verlichting alleen aan staat als er iemand in die ruimte aanwezig is. Na het bezoek van Stimular hebben we ook nog een melder opgehangen in het kantoor. Verder blijkt onze TL-verlichting verouderd. We willen die verlichting volgend jaar gaan vervangen door energiezuinige T5-verlichting.’

Banden op spanning

Uit de Milieubarometer blijkt dat vervoer een belangrijk milieuthema is voor Vroegh & Hobbel. Dit thema krijgt dan ook al jaren de aandacht. Arie Vroegh: ‘Onze medewerkers wonen in de omgeving van het bedrijf en we werken ook zoveel mogelijk binnen de regio. Bij het inplannen van medewerkers zorgen we dat er zo min mogelijk gereden hoeft te worden. Medewerkers krijgen zo mogelijk werkzaamheden in de omgeving van hun woning. Ook proberen we alle werkzaamheden in bijvoorbeeld Rockanje allemaal door dezelfde medewerkeer te laten doen, zodat niet meerdere medewerkers op en neer rijden. Toch bleek er nog wat te besparen op vervoer. Stimular adviseerde ons om de banden maandelijks op de juiste spanning te brengen. Dit rijdt niet alleen veiliger, maar zorgt ook voor een besparing tot wel 5% op ons brandstofverbruik. We hebben nu een eigen compressor geplaatst, waarmee we de banden op spanning kunnen brengen.’

Piepschuim

Veel materialen worden door leveranciers aangeleverd met piepschuim ter bescherming van de producten. Dit brengt veel afval met zich mee, wat in het restafval terecht komt. Dick Hobbel: ‘We zijn nu in gesprek met de afvalinzamelaar om dit piepschuim gescheiden in te zamelen voor recycling. Dit kost niks extra of levert mogelijk zelfs een besparing, aangezien afvoeren van piepschuim goedkoper is dan van restafval.’ 

Zelf aan de slag in uw bedrijf?

Wilt u ook deelnemen in de duurzaam ondernemen estafette in Westvoorne? Neem dan contact op met Stefan Romijn van Stichting Stimular (s.romijn@stimular.nl).

De gemeente Westvoorne biedt bedrijven kosteloos een startabonnement op de Milieubarometer aan. Dit instrument maakt de milieubelasting, de CO2-uitstoot en de milieukosten van bedrijven zichtbaar en biedt praktische besparingstips. U kunt direct aan de slag via: online.milieubarometer.nl/aanmelden/stadsregio.

Heeft u plannen voor nieuwbouw of verbouwing van uw bedrijf en wilt u daarbij ook zoveel mogelijk rekening houden met duurzaamheid en energiebesparing? Gebruik dan het instrument “Kansen bij Verkassen” dat de gemeente kosteloos aanbiedt. Meld u aan voor dit instrument via: tool.kansenbijverkassen.nl/via/stadsregiorotterdam

Ondernemer
U bevindt zich op: Home > Ondernemer > Duurzaamheid