Bruna Rockanje niet Zuurzaam

Estafettestokje van Motoport naar de Bruna

Martin Roest was sceptisch over deelname aan de duurzaam ondernemen estafette, maar dit sloeg snel om: ‘Ik had nog geen idee waar ik ja tegen had gezegd toen ik het stokje overnam de duurzaam ondernemen estafette. Duurzaam zag ik altijd als iets voor zure mensen: zuurzaam dus. Dankzij het bezoek van Stichting Stimular kijk ik daar nu heel anders tegen aan. Duurzaam ondernemen is leuk en ook nog eens goed voor mijn medewerkers!’

Nadat met enige hilariteit een foto was gemaakt van de overdracht van het stokje werd het bezoek voortgezet in het kleine kantoor van Martin Roest. Roest: ‘Stefan Romijn van Stimular trok direct het keukenkastje open en zag daar een elektrische boiler. Hij vroeg mij of die ’s nachts ook uitgaat. Niet dus. Hij vertelde dat het zonde van de energie is, want zo’n boiler houdt het water dag en nacht warm. Ook als er niemand aanwezig is. Zonde van het geld. Met een eenvoudige tijdschakelklok voorkomen we dat onnodige verbruik.’

Ziekteverzuim 0%

Martin Roest nam samen met zijn vrouw in het voorjaar van 2012 Bruna Rockanje over. Hij kreeg direct een aantal uitdagingen op zich af. Het postkantoor zou geen aparte plek meer innemen en Bruna vroeg hem om de inrichting aan te passen aan de nieuwe huisstijl. Een grote kostenpost en minder werk voor zijn medewerkers. Dit terwijl de medewerkers heel gemotiveerd zijn en altijd klaar staan voor de zaak. Het ziekteverzuim is al jarenlang 0%. Met slimme oplossingen bleek het gelukkig niet nodig om medewerkers te ontslaan.

Verbouwing

Martin Roest: ‘Ik heb een eigen klusbedrijf en heb bij Bruna geregeld dat ik de verbouwing zelf mocht uitvoeren. Dit heb ik grotendeels in de weekenden gedaan, zodat de winkel niet voor enkele weken dicht hoefde. Het hout dat overbleef na de sloop van het postkantoor, heb ik gebruikt voor de nieuwe inrichting van de winkel. Hiermee heb ik flink bespaard op de materiaalkosten. De nieuwe verlichting is grotendeels LED-verlichting, waardoor we straks flink zullen besparen op de energiekosten.’

Martin Roest heeft ook plannen voor een mobiele koffiezaak op het Dorpsplein. Dit wil hij samen met zijn Bruna medewerkers opzetten, zodat er ook in de toekomst genoeg werk zal zijn voor hen. Martin Roest: ‘Iedereen is erg enthousiast. En ook hier had Stimular enkele handige tips, zodat we straks een duurzame koffiezaak kunnen openen.’ Stimular maakte hierbij gebruik van de online milieuwijzer “Kansen bij Verkassen”. Dit instrument bevat een groot aantal tips voor bedrijven met verhuis- of verbouwplannen. Het instrument is gratis beschikbaar voor alle ondernemers in de regio Rotterdam, dus ook in Westvoorne. Aanvragen kan via kansenbijverkassen.nl/via/stadsregiorotterdam.

Lokale samenleving

Duurzaam ondernemen gaat niet alleen over milieu en goed omgaan met je medewerkers, maar ook over je rol in de lokale samenleving. Martin Roest is actief betrokken bij allerlei activiteiten op het Dorpsplein, zoals de kerstverlichting: ‘Als de ondernemers hierin samen werken kunnen we mooie dingen bereiken en het plein aantrekkelijk houden’.

 Bruna Rockanje deed ook mee aan de actie “Woordpret” waarbij klanten letters verzamelden voor lokale scholen. Deze scholen konden hiermee een zo lang mogelijk woord maken en daarmee een prijs winnen. Twee groepen van de basisschool Baron De Vos Van Steenwijk wonnen hiermee een boekenpakket. Martin Kruiff van deze school neemt nu ook het stokje over in de duurzaam ondernemen estafette.  

Zelf aan de slag in uw bedrijf?

De gemeente Westvoorne biedt bedrijven kosteloos een startabonnement op de Milieubarometer aan. Dit instrument maakt de milieubelasting, de CO2-uitstoot en de milieukosten van bedrijven zichtbaar en biedt praktische besparingstips. U kunt direct aan de slag via: milieubarometer.nl.

Ondernemer
U bevindt zich op: Home > Ondernemer > Duurzaamheid