Beachclub Havana kiest voor een zonnige toekomst

Met de zomer voor de deur breken voor Beachclub Havana weer drukke tijden aan. Van deze periode moet het strandpaviljoen het hebben. Ondanks de drukte, hechten de eigenaren veel waarde aan duurzaam ondernemen. Eigenaar Reza Simi: ‘Naast de kostenvoordelen die duurzaam ondernemen oplevert vinden wij het verbeteren van onze milieuprestatie zeer belangrijk’.

Beachclub Havana heeft duurzaam ondernemen al lang hoog op de agenda staan. Simi: ‘We namen het paviljoen in 2005 over. Nadat we het oude pand volledig met de grond gelijk hebben gemaakt hebben we het in 2006 gebouwd. Tijdens het hele bouwproces is rekening gehouden met energiebesparing en duurzaamheid’. Simi somt wat maatregelen op die destijds zijn genomen: ‘De serre is apart afsluitbaar waardoor we flink minder hoeven te stoken in rustige tijden. De warme en koude keuken zijn gescheiden, waardoor apparatuur veel energie-efficiënter werkt. Ook is onze koelcel de ingang naar onze vriescel; hierdoor ontsnapt er veel minder koude bij het openen van de vriescel’.

 

De zon als energiebron

Simi merkte dat er met name op het gebied van verlichting veel energiebesparing te halen was. ‘In het paviljoen hangt ontzettend veel verlichting. Wij hebben zoveel mogelijk gloei- en halogeenlampen vervangen door LED-lampen. LED is een prima alternatief en verbruikt een stuk minder stroom’. Daarnaast overweegt Havana zonnepanelen aan te schaffen en zo een deel van haar eigen energie op te wekken. Simi: ‘De aanschaf van zonnepanelen wordt steeds aantrekkelijker, daarnaast ondernemen wij graag op een maatschappelijk verantwoorde manier. En als strandpaviljoen kunnen we de zon natuurlijk altijd goed gebruiken!’.

 

Nieuwe initiatieven

Als deelnemer aan de duurzaam ondernemen estafette, georganiseerd door Gemeente Westvoorne en Stichting Stimular, is Havana tijdens een bedrijfsbezoek op een aantal mogelijke nieuwe initiatieven gewezen. ‘We hebben een aantal bewegingssensoren geïnstalleerd in ruimtes waar het licht vaak onnodig bleef branden. Daarnaast hebben we nog meer LED-lampen geplaatst en zijn we bezig met het behalen van een Green Key certificaat. Dit certificaat zou voor ons dé bevestiging zijn dat we goed bezig zijn op het gebied van duurzaamheid!’.

 

Zelf aan de slag in uw bedrijf?

Wilt u ook deelnemen in de duurzaam ondernemen estafette in Westvoorne? Neem dan contact op met Stefan Romijn van Stichting Stimular (s.romijn@stimular.nl). U kan op www.westvoorne.nl onder ‘Ondernemer, Duurzaamheid’ meer lezen, onder andere over het besparen op uw energiekosten.

 

Ondernemer
U bevindt zich op: Home > Ondernemer > Duurzaamheid