Op woensdag 11 oktober 1944 fusilleerde de Duitse bezetter evangelist Leendert van der Meer. Na het herdenkingsjaar 75 jaar Vrijheid in 2020 bleek er behoefte te zijn aan een herdenking van deze gebeurtenis. Daar hebben gemeente Westvoorne en Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Oostvoorne gehoor aan gegeven.

Op maandag 11 oktober kwamen betrokkenen samen aan de C. Sipkesslag in Oostvoorne. Na het blazen van de taptoe en een minuut stilte, werden bloemen gelegd. Daarna hielden burgemeester Peter de Jong, Joke Winkelhorst en Maarten van de Polder een toespraak. Laatstgenoemde nam de aanwezigen mee naar de plek waar hij destijds als 4-jarig jongetje getuige moest zijn van de fusillade.

Leendert van der Meer hielp tijdens de Tweede Wereldoorlog stakend spoorwegpersoneel aan onderduikadressen, verspreidde pamfletten en verstopte radio’s voor anderen. Hij nodigde ook mensen uit om bij hem thuis naar Radio Oranje te luisteren. Deze toeloop ’s avonds viel uiteindelijk op en de Ortskommandant werd getipt.

Op 9 oktober ’s avonds belden de Duitsers aan, juist op het moment dat hij met drie anderen naar de radio luisterde. De radio werd verstopt, maar helaas vonden de Duitsers een ander verstopt exemplaar onder de preekstoel. De hele groep werd gearresteerd en twee dagen lang hardhandig ondervraagd in het bunkercomplex Heesterhof, gelegen aan de Sipkesslag.

Van der Meer kreeg te horen dat hij zou worden doodgeschoten en dat zijn huis en het evangelisatiegebouw in brand zouden worden gestoken. De drie bezoekers moesten hiervan getuige zijn, als waarschuwing dat ze zich niet mochten keren tegen de Duitse maatregelen. Deze mannen werden veroordeeld tot 4 weken dwangarbeid. Door zijn zwijgen heeft Van der Meer anderen het leven gered. Zoals ook te lezen is op het voor hem opgerichte
monument op de begraafplaats in Oostvoorne.