In Westvoorne groeit op meerdere plekken de Japanse duizendknoop: een snel groeiende plant die lastig te bestrijden is. Hier leest u hoe u de plant kunt herkennen en hoe u kunt helpen bij de bestrijding.

Wat is Japanse duizendknoop?

De stengels zijn opgebouwd uit holle compartimenten en lijken enigszins op die van bamboe en zijn groen met roodachtige vlekjes. Op de grens tussen twee stengelcompartimenten bevindt zich een knoop waaruit een zijtak met bladeren groeit.

  • De grote bladeren zijn lichtgroen en hartvormig;
  • De plant bloeit in augustus en september met crèmewitte bloemen maar vormt geen zaden;
  • Kleine wortel- en stengelfragmenten kunnen weer uitlopen tot een nieuwe plant.

Op welke plekken in Westvoorne groeit de Japanse duizendknoop?

Op deze interactieve kaart ziet u welke groeiplaatsen op het grondgebied van de gemeente Westvoorne bij ons bekend zijn. Inzoomen kan met de + aan de linkerbovenkant van het scherm.

Kaart groeigebied Japanse duizendknoop

Ziet u de Japanse duizendknoop groeien op een plaats die nog niet bij ons bekend is? Bel 14 0181 en meld het ons!

De Japanse duizendknoop bestrijden kunnen we niet alleen. Daarom zoeken we samenwerking met andere partijen, zoals het waterschap en natuurorganisaties. 

 

Bestrijding: wat kunt u zelf doen?

Staat de plant op uw eigen terrein?

  1. Probeer de plant te verzwakken door de stengels meerdere keren per groeiseizoen af te knippen, te plukken of te maaien, afhankelijk van de grootte van de plant en de grootte van het oppervlakte. 

  2. Voer de stengels en plantenresten af in de grijze bak (restafval). Grotere hoeveelheden kunt u inleveren bij de Milieustraat.

  3. Probeer de uitlopers heel secuur te verwijderen, zonder dat er wortels achterblijven.

  4. Vergeet niet tuingereedschap, kleding en schoeisel goed schoon te maken.

  5. Eventueel kunt u een wettelijk toegestaan onkruidbestrijdingsmiddel gebruiken aan het einde van het groeiseizoen (september).

Bestrijding :wat doet de gemeente?

Herman Poldervaart, gemeente Westvoorne: "Wij werken al jaren actief aan de bestrijding van de Japanse duizendknoop. We gaan regelmatig op pad om de Japanse duizendknoop te maaien. Het maaisel brengen we – gescheiden van het andere groenafval – naar een perscontainer. Daar wordt het verbrand."

"Kleinere planten die verder uit elkaar staan, plukken we. We proberen zoveel mogelijk om ook de wortel eruit te trekken, hiermee put je de plant uit. Zo proberen we de groei te beheersen en te voorkomen dat de plant groter wordt en zich verder verspreidt. Dit blijven we doen tot er een methode gevonden is om hem definitief te bestrijden. De stengel van de Japanse duizendknoop bestaat uit meerdere delen. Elk deel kan uitgroeien tot een nieuwe plant. Het is daarom erg belangrijk om de resten zorgvuldig af te voeren."

Japanse duizendknoop voor en na

Zo ziet de Japanse duizenknoop eruit in een veld waar (nog) niet gericht wordt gewerkt aan de bestrijding. Sommige planten zijn meer dan twee meter hoog.

Voor

Op de foto hieronder is een veld te zien waar we gericht werken aan bestrijding. Dat werkt! Je bent er nooit helemaal zeker van dat de plant helemaal verdwenen is, het blijft opletten.

Na

Meer informatie

Meer informatie over Japanse duizendknoop

Bel voor meer informatie met gemeente Westvoorne via nummer 14 0181.

Bekijk de video waarin Herman uitlegt hoe gemeente Westvoorne de Japanse duizendknoop bestrijdt.

,