Jouw reis begint bij de GGD

De zomer komt er aan! Heeft u al een vakantie geboekt naar het zonnige zuiden of bent u zich nog aan het oriënteren op een verre reis? Gaat u op familiebezoek, backpacken of all-inclusive? Elke vakantie heeft voorbereiding nodig, juist ook wat uw gezondheid betreft. Uzelf en uw gezin goed laten voorlichten; wel of geen malariatabletten, algemene gezondheidsrisico’s etc. En eventueel laten vaccineren is ook onderdeel van goed voorbereid op vakantie gaan.


Vakantielanden dichterbij?


De risico's van reizen worden vaak onderschat. Zeker omdat de risicogebieden voor infectieziekten niet alleen liggen in (sub)tropische bestemmingen zoals in Azië, Afrika of Midden- en Zuid-Amerika. Ook dichterbij, in landen als Turkije, Egypte en Kroatië kunnen slechte hygiënische omstandigheden een bedreiging vormen voor de gezondheid. Op ggdrotterdamrijnmond.nl/reizigerszorg kunnen mensen kijken of voor hun vakantiebestemming een afspraak bij GGD Reizigerszorg nodig is.

Familiebezoek


De GGD raadt mensen die op (familie)bezoek naar hun land van herkomst gaan een afspraak te maken op het reizigersspreekuur van de GGD. Onterecht denken zij soms van ‘nature’ beschermd te zijn tegen ziekten die daar voorkomen. Toch kunnen ook zij vervelende en soms gevaarlijke ziekten oplopen, zoals diarree, huidproblemen, seksueel overdraagbare aandoeningen en malaria.

Afspraak maken?


Het is belangrijk om tijdig vaccinaties te halen; bij voorkeur zes tot acht weken voor vertrek. Sommige vaccinaties zijn namelijk pas na enkele weken optimaal werkzaam. Maar ook als mensen binnen enkele weken of dagen vertrekken, is het zinvol om een afspraak te maken.
Afspraak maken: bel de afsprakenlijn (010) 433 98 99 of maak online een afspraak via ggdrotterdamrijmond.nl/reizigerszorg.

Inwoner
U bevindt zich op: Home > Inwoner > Zorg Welzijn > Gezondheid