Hoe werkt Burgernet

Per incident wordt bekeken of Burgernet een passend middel is om in te zetten. Als dat zo is, wordt afhankelijk van het incident bepaald welke mensen een bericht moeten ontvangen.

Soms wordt deze doelgroep geografisch bepaald. Soms zijn het specifieke doelgroepen zoals medewerkers van beveiligingsbedrijven of medewerkers van het openbaar vervoer. Meestal is het een combinatie van een geografische doelgroep met specifieke doelgroepen.

De geografische doelgroep wordt bepaald door de kenmerken van het incident. Een vermissing van een klein kindje die lopend is, heeft een kleine straal. Er wordt ingeschat hoe ver zo’n kindje inmiddels van huis kan zijn en in die straal wordt het bericht verspreid. Een vermissing van een 16-jarige op een scooter krijgt een grotere straal. Als we geen idee hebben welke kant een vermiste of verdachte op is, nemen we een cirkel, met als middelpunt de plek waar de persoon het laatst gezien is. De straal wordt dus bepaald door een combinatie van vervoersmiddel en urgentie.

Als we wel een vluchtrichting van een verdachte weten, gebruiken we geen cirkel maar een polygoon, een vorm die langgerekt is in de vluchtrichting. Stel dat een verdachte naar rechts is gevlucht, dan kan het dus zijn dat er een polygoon wordt gemaakt van 10 m naar links en 40 m naar rechts. En dan kan het dus dat iemand die 20 meter links van het incident woont het bericht niet krijgt en iemand die 30 meter rechts woont wel.

Inwoner
U bevindt zich op: Home > Inwoner > Veiligheid > Burgernet