Geef inbrekers geen kans

Een inbreker heeft slechts dertig seconden nodig om in te breken. Als het langer duurt, breekt hij vaak zijn poging af.

Preventietips: zorg voor zicht en licht

  • Plaats inbraakwerend hang- en sluitwerk, voorzien van het SKG-sterkeurmerk.
  • Sluit ramen en deuren goed af.
  • Zorg voor zicht en licht bij uw huis
  • Maak afspraken met uw buren om een oogje in het zeil te houden.

 

Inbraakwerend hang- en sluitwerk

Degelijk hang- en sluitwerk maakt het inbrekers moeilijk. Hang- en sluitwerk met het SKG-sterkeurmerk vermindert de kans op een inbraak met maar liefst 90%! De combinatie van zicht, verlichting en inbraakwerend hang- en sluitwerk maakt dat de kans op een inbraak veel kleiner en de kans op ontdekking groter.

Sluit ramen en deuren goed af

Draai ramen en deuren op het nachtslot en berg de sleutels op, ook al bent u maar even weg. Sluit ook altijd de bovenramen als u het huis verlaat.

Zorg voor zicht en licht bij uw huis

Inbrekers zijn in de wintermaanden het meest actief in de vooravond.
Immers, als het donker is en er brandt op dat moment geen licht in een woning, dan weet een inbreker dat er niemand thuis is.
Veel mensen verlaten in de loop van de dag hun woning en keren dan 's avonds terug in een donkere woning.
Dit terwijl verlichting in en om de woning juist kan helpen om inbraken te voorkomen.
Met een eenvoudige tijdschakelaar op uw binnen- en buitenverlichting kunt u dit voorkomen.

Zorg ook dat er dan geen inkijk is in uw woning, sluit de gordijnen. Maar alleen verlichting is niet genoeg.
Inbrekers slaan graag toe zonder dat toevallige voorbijgangers hen kunnen zien. Kijk daarom zelf ook eens kritisch naar uw eigen huis.
Wellicht zijn er plekken waar het zicht slecht is, zoals een raam met een grote struik ervoor of een niet verlicht portiek of voorportaal.
Zorg dat inbrekers zich niet kunnen verschuilen achter struiken in met name voor- en zijtuinen. Snoei tijdig!

Maak afspraken met uw buren

Laat uw buren weten dat u (langere) tijd niet thuis bent. Zij kunnen dan een extra oogje in het zeil houden en u of anderen waarschuwen bij onraad.

112, daar pak je ook woninginbrekers mee

U kent uw wijk het beste. Als u denkt dat er iets niet in orde is, dan is dat meestal ook zo. Ziet u verdachte personen in uw buurt, mensen die niet in uw buurt thuishoren en veel aandacht hebben voor woningen in de buurt, bel dan direct de politie via 112. Let erop hoe ze eruit zien en in welke richting ze vertrekken, zodat u dit aan de politie kunt doorgeven. Noteer ook het merk en kenteken van het eventuele vervoermiddel.
Het is van belang om zo snel mogelijk te bellen, immers een inbreker heeft slechts enkele minuten nodig om zijn slag te slaan en er vandoor te gaan.
Door uw melding kan de politie snel ter plaatse zijn en de inbrekers oppakken. De politie benadrukt: liever tien keer voor niets gebeld, dan één keer te weinig!

Uit politiegegevens blijkt dat ruim zestig procent van de woninginbraken sinds oktober vorig jaar is gepleegd in donkere maanden tussen oktober en maart.
Op dit moment zijn er weer een aantal inbraken in de avonduren gepleegd! Daarom krijgt de aanpak van woninginbraken de komende maanden weer de hoogste prioriteit. Agenten en gemeentelijke toezichthouders zijn in de hele regio extra present, zowel in uniform als onherkenbaar. Maar u kunt zelf ook iets doen!

U bent al aangemeld bij Burgernet! Uw familie, vrienden of buren ook?


Hoe meer mensen aan Burgernet deelnemen, hoe groter de kans dat de politie snel een verdacht, of vermist persoon kan opsporen.
Op dit moment wordt 1 op de 10 Burgernet-acties opgelost door tips van Burgernetdeelnemers.
Vraag uw familie, vrienden of buren om zich ook aan te melden! Zo werkt U samen met uw gemeente en politie aan de veiligheid in uw buurt.


Hoe verloopt de berichtgeving?


Zoals u weet ontvangen Burgernetdeelnemers van de politie een spraak- of sms-bericht met het verzoek uit te kijken naar een persoon of voertuig.
Deelnemers met informatie kunnen rechtstreeks met de meldkamer bellen via het gratis Burgernetnummer dat bij ieder actie wordt vermeld of meegezonden.
De informatie wordt direct doorgegeven aan de politie in de buurt.

Ook kan u een Burgernetbericht ontvangen naar aanleiding van bijvoorbeeld een eerder gepleegde inbraak in uw buurt en wordt u de vraag gesteld of u iets verdachts heeft gezien. Met uw informatie kan de politie verder speuren.

Help ook mee en laat familie, vrienden en buren zich vandaag nog aanmelden via https://www.burgernet.nl/aanmelden.

bron burgernet

 
Inwoner
U bevindt zich op: Home > Inwoner > Veiligheid > Burgernet