Help de natuur in de tuin

Dit item is verlopen op 12-06-2018.

Operatie Steenbreek
Steeds meer mensen vervangen in hun tuin groen voor tegels. Groen dat vlinders en bijen nodig hebben, maar dat ook overtollig regenwater de gelegenheid geeft om op een natuurlijke manier in de grond te zakken.

Enkele jaren geleden is daarom het initiatief ‘Steenbreek’ ontstaan ofwel: tegel er uit, plant er in. De aanpak is als volgt: bekijk waar je in de tuin bestrating kunt missen en maak de ondergrond geschikt voor beplanting. Dit keer gaan we in waar we wat kunnen planten. Er is zoveel te krijgen en hoe weten we wat waar goed zal groeien? 

Om te beginnen een tip bij het maken van de eerste keuze: ga niet voor het snelle resultaat door zomaar wat bloeiende planten te kopen. Dat kunnen we natuurlijk wél doen als we de opengevallen plaatsen willen opvullen met éénjarigen, zoals Petunia of Afrikaantjes. Bij echt vaste planten, die jaarlijks na de winter terugkomen, kunnen we beter iets doordachter te werk gaan. Bij veel tuincentra worden vaste planten aangeboden in zogenaamde thema’s: schaduwplanten, planten voor in de zon, bodembedekkers, bijen- en vlinderplanten. Dat is makkelijk kiezen. 

Er is een aantal soorten vaste planten waar je vrijwel geen onderhoud aan hebt, jaarlijks in maart helemaal terug knippen is nog het meeste werk. Bij het tuincentrum hebben ze ongetwijfeld: Zonnehoed (Echinacae), Rudbeckia Goldsturm (doet het heel goed ook in de schaduw), Duizendknoop (Persicaria amplexicaulis), Schoenlappersplant (Bergenia), Geranium Rozanne (volgens de Engelsen de vaste plant van de eeuw!), Hemelsleutel (Sedum Herbstfreude), Phlomis russeliana (heel mooi ook in de winter), Salvia (de blauwe) of Achillea (duizendblad). Dit zijn allemaal soorten waar we komende zomer al succes mee kunnen hebben.

Tenslotte de grond: als u een tegel weghaalt, zit daar natuurlijk zand onder en daar groeien planten niet goed in. Neem in het tuincentrum ook een zak potgrond mee en meng vóór het planten 10 cm zand en potgrond 50/50 op de plantplaats. De planten zullen er dankbaar voor zijn. Meer informatie over ‘Operatie Steenbreek’ vindt u op: www.operatiesteenbreek.nl.

Uw afvalkalender voortaan digitaal

In 2018 is gemeente Westvoorne gestart met de AfvalWijzer.  Via deze digitale tool kunt u alle informatie vinden over het inzamelen van uw huishoudelijk afval. Door het invullen van uw postcode en huisnummer op de website of de app van de AfvalWijzer, krijgt u direct inzicht in de ophaaldata van afval op uw adres. 

Ga naar: www.mijnafvalwijzer.nl of download de app in de google playstore of app store. 

Meer lezen

U bevindt zich op: Home > Nieuws