PMD gecombineerd inzamelen met plastic verpakkingsafval

Wat is PMD?

PMD is een afkorting voor plastic verpakkingen (zoals plastic flessen, flacons, folies en zakken), metalen verpakkingen (zoals drinkblikjes, conservenblikken en aluminium schaaltjes van levensmiddelen) en Drankenkartons (zoals van sappen en zuivel). Een aanzienlijk deel van het dagelijks weggegooide huishoudelijk afval (restafval) wordt gevormd door deze PMD terwijl ze hoogwaardige grondstoffen bevatten die kunnen worden hergebruikt.

Met gemak in één zak, wat mag erbij?

  • Plastic: plastic flessen, flacons, bekers, kuipjes, tubes, potjes, zakken en folies. Plastic flessen hoeven niet uitgespoeld te zijn, maar wel leeg. Plastic doppen mogen op de flessen blijven zitten.
  • Metaal: frisdrankblikjes, blikjes van honden- en kattenvoer, soep- en groenteblikken, vlees- en vis-conservenblikken,  metalen deksels, tubes en doppen, aluminium schaaltjes en bakjes. Verpakkingen hoeven niet uitgespoeld te zijn, maar wel leeg. Doppen mogen op de verpakkingen blijven zitten. Bij conservenblikken de deksel naar binnen buigen.
  • Drankenkartons: pakken voor sap, soep en zuivel zoals melk, yoghurt, vla en dergelijke, drinkpakjes voor kinderen. Verpakkingen hoeven niet uitgespoeld te zijn, maar wel leeg. De drankenkartons bij voorkeur platvouwen en de dop er weer opdraaien.

 

Nut en noodzaak

Drankenkartons zijn een kwalitatief goed te recyclen verpakking. Door drankenkartons gescheiden in te zamelen gaat de hoeveelheid restafval in de gemeente omlaag, en dat bespaart kosten. Tegelijkertijd levert u hiermee een bijdrage aan een beter milieu. De rijksoverheid heeft als doel gesteld de hoeveelheid afval die wordt gestort en verbrand sterk te willen verlagen. Het scheiden van drankenkartons draagt hier aan bij en levert waardevolle grondstoffen op voor nieuwe producten.

Metalen verpakkingen hoeven in principe niet te worden gescheiden. Via de verwerking van het restafval (maar dan wel aan het eind van het verwerkingsproces) kunnen deze alsnog worden teruggewonnen. De metalen verpakkingen met Plastic en Drankenkartons inzamelen bespaart echter wel kosten en verlaagt de hoeveelheid restafval.

Waarom alles in één zak?

PMD betreft afvalstoffen die achteraf goed zijn te scheiden. Contractueel heeft de gemeente daarover al afspraken gemaakt met de sorteerder. Via deze zogenoemde nascheiding worden de afvalstoffen gesorteerd en voor hergebruik aangeboden bij verschillende verwerkers. De gecombineerde inzameling betekent ook dat u thuis deze afvalstoffen niet apart hoeft te bewaren en dat deze gelijktijdig met de bestaande inzamelronde voor plastic verpakkingsafval worden opgehaald.

Starten vanaf 1 september 2015

Drankenkartons en Metalen verpakkingen kunt u vanaf september aanbieden bij het Plastic verpakkingsafval. Hiervoor blijft u de Plastic Heroes-zak gebruiken. De inzameling vindt plaats volgens het Afvalschema 2015 (de vrijdag in de oneven weken). Daarin verandert dus niets.

 

Uw afvalkalender voortaan digitaal

In 2018 is gemeente Westvoorne gestart met de AfvalWijzer.  Via deze digitale tool kunt u alle informatie vinden over het inzamelen van uw huishoudelijk afval. Door het invullen van uw postcode en huisnummer op de website of de app van de AfvalWijzer, krijgt u direct inzicht in de ophaaldata van afval op uw adres. 

Ga naar: www.mijnafvalwijzer.nl of download de app in de google playstore of app store. 

Meer lezen

U bevindt zich op: Home > Informatie