Bouwen & slopen

 Voorbereiding

De term bouwvergunning is komen te vervallen. Dit heet nu een omgevingsvergunning voor het bouwen van een bouwwerk.

Omgevingsvergunning nodig?

Bent u eigenaar of huurder van een pand of woning en wilt u gaan (ver)bouwen, dan heeft u mogelijk een omgevingsvergunning nodig. Veel bouwwerken zoals een een aanbouw, bijgebouw, dakkapel, een aanpassing van puien of kozijnen kunt u wellicht zonder vergunning bouwen. Controleer via het stappenplan op het omgevingsloket van het ministerie van I&M (VROM) of uw bouwplannen vergunningplichtig zijn. Overleg eventueel met de gemeente.

Als voor uw bouwplan geen omgevingsvergunning nodig is, hoeft u de gemeente niet op de hoogte te stellen van de bouwplannen.

Buren

Overleg met uw buren over uw bouwplannen. Door hen vroeg erbij te betrekken, kunt u vaak bezwaren voorkomen. Soms is door een kleine aanpassing overeenstemming te bereiken.

Peil

Houdt u bij het ontwerp van uw woning rekening met de hoogte van het maaiveld van uw perceel. Het is mogelijk dat er hoogteverschil is op het perceel zelf, tussen uw perceel en dat van de buren, of tussen uw perceel en de weg. In dat geval dient u dit te verwerken op de bouwtekening. De hoogte van de woning wordt gerekend vanaf het maaiveld of vanaf de weg. Dit is afhankelijk van de afstand ten opzichte van de weg. 

Vooroverleg / principe verzoek

U kunt uw bouwplan voorleggen aan de gemeente nog voordat u een omgevingsvergunning aanvraagt. Er wordt dan enkel getoetst aan het bestemmingsplan en welstand. Dit geeft u meer zekerheid over de haalbaarheid van uw plan. Hierna kunt u dan de aanvraag doen. 

Andere onderdelen

Bij uw aanvraag voor de omgevingsvergunning kunt u meteen andere activiteiten meenemen, zoals:

  • monument
  • slopen
  • kappen van bomen
  • aanleggen inrit
  •  

Andere vergunningen

Houdt u bij nieuwbouw of forse verbouw ook rekening met andere vergunningen, zoals:

Lees meer over vergunningvrij bouwen op overheid.nl

 

Uw afvalkalender voortaan digitaal

Gemeente Westvoorne werkt met de AfvalWijzer. Via deze digitale tool kunt u alle informatie vinden over het inzamelen van uw huishoudelijk afval. Door het invullen van uw postcode en huisnummer op de website of de app van de AfvalWijzer, krijgt u direct inzicht in de ophaaldata van afval op uw adres. 

Ga naar: www.mijnafvalwijzer.nl of download de app in de google playstore of app store. 

Meer lezen

U bevindt zich op: Home > Bouwen & slopen