AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Het is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. De meeste mensen zijn thuis als ze een hartstilstand krijgen. Een ambulance is niet altijd op tijd bij het slachtoffer. Dan kan een AED in de buurt van levensreddend belang zijn.

Buurt AED

Er zijn meer AED's nodig in woonwijken. U kunt samen met uw buren een actie opzetten om een AED aan te schaffen. U kunt bijvoorbeeld meedoen met de Buurt AED actie van de Hartstichting. Op de website van de Hartstichting (externe link)leest u hier meer over.

Reanimatiecursus

In principe mag iedereen de AED bedienen. Wilt u graag meer leren over het bedienen van de AED en reanimatie? Dan kunt u zich opgeven voor een reanimatiecursus. Volgt u een cursus bij een lokale EHBO-vereniging, dan kan dat zelfs tegen een gereduceerd tarief. De sites van de EHBO-verenigingen in Westvoorne vindt u hier: Oostvoorne(externe link) of Rockanje(externe link).

Buurthulpverleners

Iedereen die gediplomeerd is om een AED te bedienen en ingeschreven staat bij HartslagNu(externe link), kan ingezet worden bij een reanimatie. De zogenaamde buurthulpverlener ontvangt een melding over een reanimatie bij hem of haar in de buurt met daarin de locatie van het slachtoffer en de locatie van de dichtstbijzijnde AED.