Eikenprocessierups zorgt voor gezondheidsklachten

In de gemeente Westvoorne is de eikenprocessierups gesignaleerd. Contact met de brandharen en nesten van deze processierups kunnen zorgen voor gezondheidsklachten, zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen. In het algemeen verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot weken. Bij aanhoudend ernstige klachten kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.

 Vermijd contact

Vermijd elk contact met de brandharen en lege nesten van de rups. Deze kunnen nog tot en met september voor overlast zorgen. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Waarschuw kinderen voor het gevaar van de rups. Ook zonder direct contact met de rups kunnen klachten ontstaan, zowel bij mensen als bij uw huisdieren.

 Wat is een eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen. In april, begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen en vormen ze grote nesten op de stammen van eikenbomen. Deze nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellinghuidjes en uitwerpselen. In juli verpoppen de rupsen zich tot vlinders.

 Meer informatie

Op www.ggd.rotterdam.nl/ vindt u meer informatie over de eikenprocessierups. Voor informatie over bestrijding en aanpak van de overlast kunt u contact opnemen met Arjan van de Polder, gemeente Westvoorne, telefoon (0181) 48 24 33.

 

Inwoner
U bevindt zich op: Home > Inwoner > Zorg Welzijn > Gezondheid